FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EURO: HRVATSKA - FRANCUSKA 2-2 (0-1)

LEIRIA, 17. lipnja (Hina) - U utakmici 2. kola skupine B na EURUnogometaši Hrvatske odigrali su protiv Francuske 2-2 (0-1) na stadionuDr. Magalhaes Pessoa u Leiriji.
LEIRIA, 17. lipnja (Hina) - U utakmici 2. kola skupine B na EURU nogometaši Hrvatske odigrali su protiv Francuske 2-2 (0-1) na stadionu Dr. Magalhaes Pessoa u Leiriji.

Strijelci: 0-1 Tudor (22-ag), 1-1 Rapaić (48-11m), 2-1 Pršo (52), 2-2 Trezeguet (64).

Pred 26.000 gledatelja sudio je Milton Nielsen iz Danske.

HRVATSKA: Butina; Šimić, Tudor, R. Kovač, Šimunić; Bjelica (Leko, 68), Rosso, N. Kovač, Rapaić (Mornar, 87); Pršo, Šokota (Olić, 73).

FRANCUSKA: Barthez; Gallas (Sagnol, 81), Thuram, Desailly, Silvestre; Vieira, Dacourt (Pedretti, 79), Wiltord (Pires, 70), Zidane; Henry, Trezeguet.

Žuti kartoni: Tudor, Rosso, R. Kovač, Leko (Hrvatska), Vieira, Dacourt (Francuska)

Hrvatska nogometna reprezentacija prikazala je sjajnu igru protiv aktualnog europskog prvaka Francuske, u drugom poluvremenu ga čak i nadigrala, te na kraju zasluženo osvojila bod. U samoj završnici Ivica Mornar imao je fenomenalnu priliku za pobjednički pogodak, ali njegov udarac s četiri metra prohujao je pored vratnice.

Nakon dva kola Hrvatska ima dva boda i nalazi se na trećem mjestu ljestvice, te za prolazak u četvrtfinale mora u ponedjeljak u posljednjem kolu svladati Englesku.

U prvih 15-ak minuta utakmice Francuska je apsolutno gospodarila terenom, ali bez ijedne izrazite prilike za pogodak. Upravo u vrijeme kada se stjecao dojam da Hrvatska uspostavlja ravnotežu Francuzi su poveli.

Zinedine Zidane izveo je slobodan udarac iskosa iz ravnine 16-erca, lopta je preletjela sve igrače u skoku, a Igor Tudor, koji ju je pokušao izbiti nogom sa pet metara, ju je promašio desnom nogom kojom je zamahnuo, već ga je lopta pogodila u lijevu nogu od koje se odbila u mrežu.

U posljednjoj minuti prvoga poluvremena William Gallas imao je veliku priliku za 2-0, ali njegov udarac glavom prohujao je pored gola.

Početak drugoga poluvremena bio je kao iz snova za Hrvatsku. Niko Kovač odlično se izborio za loptu na desnoj strani, produljio do Giovannija Rosse u kaznenom prostoru Francuza, na Rossu je s leđa startao Mickael Silvestre, te je sudac Milton Nielsen dosudio kazneni udarac.

Siguran s bijele točke bio je Milan Rapaić, pucao je snažno u lijevi Barthezov kut, Francuz je krenuo u pravu stranu, ali je bio prekratak.

Samo četiri minute kasnije dogodio se najljepši trenutak na utakmici, Tomo Šokota dodao je loptu do Dade Prše, ovaj se u kaznenom prostoru riješio pratnje Silvestrea, pomogao mu je i kiks Marcela Desaillyja koji je promašio loptu prilikom pokušaja raščišćavanja, te ju je Pršo snažnim udarcem smjestio pod samu gredu.

To je bio znak za buđenje Francuza koji su krenuli u ofenzivu koja im se isplatila u 64. minuti. Igor Tudor je potpuno neshvatljivo ničim ometan krenuo vratiti loptu do našega vratara Tomislava Butine, dodavanje je bilo preslabo, na loptu je krenuo David Trezeguet, Butina je klizećim startom prvi stigao do lopte, ali je pogodio Trezegueta u ruku nakon čega je Francuz neometan pogodio nebranjenu mrežu.

Trezeguet je evidentno igrao rukom, ali danski sudac je procijenio da se radi o napucanoj ruci, te je pustio da se igra dalje.

U posljednjih pola sata Francuzi su više vremena proveli na našoj polovici, ali osim jednog dobrog udarca Thierryja Henryja, kojega je Butina obranio, nisu stvorili niti jednu izglednu situaciju.

Kada se čekivao kraj utakmice, Ivica Olić projurio je po lijevoj strani, dodao povratnu loptu Mornaru koji se odlično okrenuo, ali zatim za nekoliko centimetara promašio vrata.

Da je Mornar postigao pogodak, Hrvatskoj bi u posljednjem kolu protiv Engleske i bod bio dovoljan za prolazak, a ovako joj za četvrtfinale treba pobjeda.

Izbornik Hrvatske Otto Barić:

"Čestitam igračima na odličnoj igri protiv prvaka Europe, također bih pohvalio i publiku koja nas je bodrila većim dijelom susreta. U jednom su trenutku naši navijači izgubili kompas, ali su ipak shvatili da je ova reprezentacija prava momčad i zato su ju podržali. Zaslužili smo ovaj bod protiv Francuske, mislim da smo čak bili i bolji. Dokazali smo da možemo igrati sa svakom reprezentacijom na svijetu, sada već imamo niz od šest utakmica bez poraza i uvjeren sam da s ovakvom igrom i željom koju trebamo prenijeti u sljedeći susret imamo priliku pobijediti Englesku".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙