FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AHERN: EUROPSKI USTAV - DOBITAK ZA SVE

ZAGREB/BRUXELLES, 18. lipnja 2004. (Hina) - Europski čelniciprihvaćanje prvoga ustava ocjenjuju kao velik uspjeh za Europu, airski premijer Bertie Ahern istaknuo je kako je on "dobitak je zasve".
ZAGREB/BRUXELLES, 18. lipnja 2004. (Hina) - Europski čelnici prihvaćanje prvoga ustava ocjenjuju kao velik uspjeh za Europu, a irski premijer Bertie Ahern istaknuo je kako je on "dobitak je za sve".

"Sporazum o ustavu prekretnica je u povijesti Europske unije", rekao je irski premijer Bertie Ahern pod čijim je predsjedanjem sporazum i postignut. Ovo je pobjednička situacija za koju smo se mjesecima trudili da je postignemo, ustvrdio je Ahern.

Njemački kancelar Gerhard Schroeder istaknuo je kako je "Europa sad još više ujedinjena... i može igrati proširenu političku i gospodarsku ulogu u svijetu."

Ističući kako ga je ovo važan dan za Europu, francuski predsjednik Jacques Chirac dodao je kako je sporazum "dobar za Europu i za Francusku" te da će "Europi omogućiti da bolje funkcionira".

Prihvaćanje europskoga ustava "uspjeh je za Veliku Britaniju i Europu", izjavio je britanski premijer Tony Blair.

"Nova Europa poprima svoj oblik, Europa u kojoj Velika britanija može graditi savezništva i osjećati se kao kod kuće", kazao je Blair, dodajući da su našli zajedničke osnove i saveznike, te da je to zasigurno posljednji put da marginaliziraju sami sebe u Europi.

Španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero ustvrdio je da je prije 60 godina Europa bila sposobna pretvoriti svoj teritorij u porpište krvoprolića s ratovima, a da sada slavi ustav za sve.

Poljski premijer Marek Belka proglasio je donošenje ustava uspjehom u pregovorima, te da je ustav dobro poslužio poljske interese. Belka je ustvrdio da je njegovo "za" ustavu znak da EU može funkcionirati uspejšno nakon proširenja u svibnju sa 15 na 25 zemalja članica.

"Dokazali smo da proširena EU može raditi uspješno i postići kompromis", kazao je Belka na novinskoj konferenciji. Dodao je da su postigli mnogo uspjeha u pregovorima i osigurali snažni položaj Poljske u EU.

Belka je izjavio da je sustav glasovanja koji je dogovoren u petak jednako povoljan za Poljsku, kao i onaj dogovoren sporazumom iz Nice, iako je poljska glasačka moć malo smanjena.

Poljska, najveća među novim članicama EU, zajedno sa Španjolskom, pomogla je u blokiranju nacrta europskog ustava na sastanku u prosincu. Predstavnici te dvije zemlje tada su kazali da žele da ustav sačuva znatnu glasačku moć koja je bila dodijeljena tim zemljama sporazumom iz Nice u 2000.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙