FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BRUXELLES: MINISTRI EU-A O NAJOSJETLJIVIJEM PITANJU IZ BUDUĆEG USTAVA

BRUXELLES, 24. svibnja 2004. (Hina/AFP) - Ministri vanjskih poslovaEuropske unije nastavili su u ponedjeljak poslije podne u Bruxellesurazgovore o budućem europskom ustavu na kojima će razmijenitimišljenja o najosjetljivijem pitanju - načinu glasovanja u Vijećuministara.
BRUXELLES, 24. svibnja 2004. (Hina/AFP) - Ministri vanjskih poslova Europske unije nastavili su u ponedjeljak poslije podne u Bruxellesu razgovore o budućem europskom ustavu na kojima će razmijeniti mišljenja o najosjetljivijem pitanju - načinu glasovanja u Vijeću ministara.

Manje od četiri tjedna prije summita u Bruxellesu, na kojem bi se trebao usvojiti konačni tekst ustava, ministri će prvi put razgovorati o modalitetima glasovanja kvalificiranom većinom. To je pitanje bilo glavni uzrok za neuspjeh pregovora o ustavu šefova država ili vlada EU-a na summitu u prosincu.

Nakon promjene vlada u Španjolskoj i Poljskoj, načelo dvostruke većine više nije upitno, ali je preostalo usuglasiti brojčane omjere potrebne za donošenje odluka.

Prema prijedlogu Konvencije o budućnosti Europe, odluke bi se donosile ako za njih glasa 50 posto država koje imaju 60 posto ukupnog stanovništva EU-a.

Međutim, Madrid traži da se drugi prag, koji se odnosi na broj stanovnika, poveća na dvije trećine (66,6), što odbija Francuska.

Irsko je predsjedništvo ponudilo povećanje oba praga, ali da razmak između njih ne bude veći od onoga iz prijedloga Konvencije.

Male zemlje se zauzimaju za povećanje prvog praga, koji se odnosi na broj zemalja, a velike traže povećanje praga, koji se odnosi na broj stanovništva.

Najvjerojatniji kompromis, prema diplomatskim izvorima, bit će formula 55/65. To znači da bi odluke bile usvojene ako za njih glasa 55 posto zemalja, koje predstavljaju 65 posto stanovništva Unije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙