FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IRSKA IZNIJELA IDEJE OKO FORMULE ZA DVOSTRUKU VEĆINU

ZAGREB, 21. svibnja 2004. (Hina) - Irsko predsjedništvo EU-a smatra dapostoje izgledi da se oko sustava glasovanja dvostrukom većinompostigne kompromisno rješenje, koje bi trebalo biti ugrađeno ueuropski ustav, ali ne prema formuli Konvencije o budućnosti Europe,koja je izradila nacrt ustava.
ZAGREB, 21. svibnja 2004. (Hina) - Irsko predsjedništvo EU-a smatra da postoje izgledi da se oko sustava glasovanja dvostrukom većinom postigne kompromisno rješenje, koje bi trebalo biti ugrađeno u europski ustav, ali ne prema formuli Konvencije o budućnosti Europe, koja je izradila nacrt ustava.

Irski premijer i predsjedatelj Europskog vijeća Bertie Ahern, nakon konzultacija s europskim partnerima, u dokumentu koji je u četvrtak navečer uputio vladama EU-a ističe da će biti potrebno podići prag koji se odnosi na postotak stanovništva.

Konvencija o budućnosti Europe predložila je da se odluke u Vijeću ministara donose dvostrukom većinom prema formuli 50/60. To znači da je odluka donesena ako za nju glasuje najmanje polovica država članica, koje predstavljaju najmanje 60 posto od ukupnog stanovništva Europske unije. Na tom pitanju propao je pokušaj usuglašavanja ustava na summitu EU-a u prosincu prošle godine, kada su se Španjolska i Poljska usprotivile načelu dvostruke većine, tražeći da se zadrži sustav iz Sporazuma iz Nice, koji njima daje većinu težinu nego što je mogu imati prema broju stanovnika.

Nakon promjena vlade u Madridu i Varšavi, dvostruka većina više nije sporna, a sada je preostalo dogovoriti brojčani omjer. Španjolska je nedavno predložila da se prag koji se odnosi na broj stanovnika podigne na 66 posto.

Irsko je predsjedništvo u četvrtak navečer poslalo vladama članicama EU-a dokument u kojem se sugerira da će za postizanje kompromisa biti potrebno podići prag koji se odnosi na broj stanovnika, ali isto tako da razmak između dva praga treba biti što manji ili barem ne veći od onoga iz prijedloga Konvencije.

Iako se u dokumentu ne spominju nikakve brojke, to bi moglo značiti da se ide prema rješenju prema kojem bi se odluke donosile s 55 posto glasova zemalja članica, koje predstavljaju 65 posto stanovništva Unije.

O tim prijedlozima ponovno će u ponedjeljak u Bruxellesu raspravljati ministri vanjskih poslova EU-a na izvanrednom sastanku, koje je predsjedništvo zakazalo kako bi do summita u lipnju usuglasilo što više otvorenih pitanja.

Irsko predsjedništvo također predlaže da se razmotri promjena sadašnjeg rješenja u pogledu suzdržanih glasova.

Prema sadašnjem sustavu, kada se neka zemlja suzdrži od glasovanja to ne mijenja ništa u pogledu broja glasova za potrebnu većinu, što u praksi znači da je suzdržani glas jednak glasovanju protiv.

Predsjedništvo isto tako traži od zemalja članica da iznesu svoje prijedloge oko broja zastupnika u Europskom parlamentu, predlažući da se ne ide ispod četiri zastupnika po zemlji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙