FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ŠEKS: DOBIVANJE STATUSA KANDIDATA USPOREDIVO S POVIJESNIM DOSTIGNUĆIMA MODERNE HRVATSKE

ZAGREB, 18. lipnja 2004. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog sabora VadimirŠeks u petak je odluku Europskog vijeća da odobri Hrvatskoj statuskandidata za punopravno članstvo u EU, ocijenio uspjehom koji se možemjeriti sa strateškim političkim i povijesnim događajima od 1990.nadalje, poput ustavne odluke o proglašenju nezavisnosti i suverenostiRH ili međunarodnopravnih odluka poput one o priznavanju Hrvatske iliulasku u UN.
ZAGREB, 18. lipnja 2004. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog sabora Vadimir Šeks u petak je odluku Europskog vijeća da odobri Hrvatskoj status kandidata za punopravno članstvo u EU, ocijenio uspjehom koji se može mjeriti sa strateškim političkim i povijesnim događajima od 1990. nadalje, poput ustavne odluke o proglašenju nezavisnosti i suverenosti RH ili međunarodnopravnih odluka poput one o priznavanju Hrvatske ili ulasku u UN.

"Ovo je jedan od kamena temeljaca moderne hrvatske povijesti", rekao je u telefonskom razgovoru za Hinu Šeks, koji se nalazi u posjetu Portugalu.

Predsjednik Sabora ocijenio je kako je od početka godine napravljen strelovit korak na koji je većina članica Unije morala mnogo duže čekati, jer je kod njih "vremenski razmak od podnošenja molbe za članstvo i, posebno od trenutka dobivanja pozitivnog mišljenja Europske komisije do trenutka dobivanja statusa kandidata, bio znatno duži nego kod Hrvatske".

"U proteklih pola godine su nizom odluka vlade, sabora i predsjednika države ispunjene obveze i stvorene pretpostavke da Hrvatska bude prepoznata kao zrela demokracija, zbog čega je i pozvana da uđe u krug zemalja članica EU", smatra Šeks.

Ustvrdivši kako današnja odluka Europskog vijeća ima dalekosežne posljedice, jer trasira nove smjernice hrvatske unutarnje i vanjske politike, predsjednik Hrvatskog sabora rekao je da vjeruje kako "postoje sve pretpostavke da Hrvatska u razdoblju od dvije ili tri godine okonča svih 29 ili 30 poglavlja pregovora s EU i da se može naći s Rumunjskom i Bugarskom u sljedećem krugu proširenja".

Najtežim za pregovaranje smatra poglavlja koja se odnose na gospodarstvo, odnosno činjenicu da svaka zemlja koja ulazi Uniju svjesno pristaje na ograničenja vlastitog suvereniteta jer se "bitne odrednice gospodarske politike određuju u koordinaciji s EK".

"To će biti veliko iskušenje za hrvatsku politiku, bit će i bolnih situacija, ali hrvatska javnost mora biti svjesna toga, kao i onoga što znači svako od poglavlja pregovora", rekao je Šeks.

Sabor, prema riječima njegova predsjednika, tijekom ove godine treba donijeti ukupno 43 zakona, od kojih je desetak već donio, a još desetak bi trebao donijeti do završetka ove sjednice 15 srpnja. Daljnja dinamika ovisi o tome kad će vlada Saboru predati zakonske prijedloge, a to će biti moguće kad određeni set pregovora s EU bude dovršen, kazao je Vladimir Šeks.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙