FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ŠEKS I DE CROO POTPISALI IZJAVU O NAMJERI SURADNJE IZMEĐU DVAJU PARLAMENATA

BRUXELLES,15. lipnja(Hina) - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeksi predsjednik Zastupničkog doma belgijskog parlamenta Herman de Croopotpisali u utorak u Bruxellesu izjavu o namjeri suradnje između dvajuparlamenta.
BRUXELLES,15. lipnja(Hina) - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i predsjednik Zastupničkog doma belgijskog parlamenta Herman de Croo potpisali u utorak u Bruxellesu izjavu o namjeri suradnje između dvaju parlamenta.

"Ovom se izjavom ustanovljuje suradnja dvaju parlameneta, što će biti od pomoći Hrvatskoj da europsko zakonodavstvo uključi u svoje. Sabor će dobiti potrebnu političku logistiku u usvajanju standarda europskog zakonodavstva i nadzora nad primjenog tih zakona", izjavio je Šeks nakon razgovora sa svojim domaćinom De Crooom.

Saborsko izaslanstvo, predvođeno predsjednikom Šeksom, sastalo se i s predsjednikom belgijskog Senata Armandom de Deckerom te članovima Odbora za vanjsku politiku obaju domova belgijskog parlamenta.

Šeks je najavio da će sljedeće godine biti potpisan i protokol o suradnji dvaju parlamenata.

Predsjednik Zastupničkog doma belgijskog parlamenta de Croo izjavio je da posjet hrvatskog kolege pada u vrlo važan trenutak "kada Hrvatska kuca na vrata Europske unije i NATO-a".

Dodao je da je s predsjednikom Sabora razgovaro o reintegraciji hrvatskih Srba, o Hrvatima izvan Hrvatske, odnosima sa Slovenijom i Italijom, te o ekološko ribolovnoj zoni u Jadranu.

Upitan kakvu poruku može poslati hrvatskim građanima, dva dana prije nego što Hrvatska i službeno postane kandidat za članstvo u EU, de Croo je rekao da će se morati naviknuti na gubljenje dijelova nacionalnog suvereniteta, a zauzvrat će moći suodlučivati zajedno s ostalim europskim narodima.

"Jednom kada uđete u Uniju, gubit će te dio po dio nekih važnih elemenata nacionalnog suvereniteta, ali to činite da biste štitili ljudska prava, povećali sigurnost, pravnu državu, razvijali blagostanje pučanstva. Gubit ćete dijelove suverenitata kako biste bili oko velikog zajedničkog stola s prijateljima i saveznicima unutar Europe", zaključio je de Croo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙