FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HŽ: OPREZ PRILIKOM PRELAŽENJA PRUGE

ZAGREB, 18. lipnja 2004. (Hina) - Nakon tri prometne nesreće s trojepoginulih i 16 ozlijeđenih, koje su se danas dogodile na pružnimprijelazima, Hrvatske željeznice uputile su javni apel vozačimacestovnih vozila da obraćaju veću pozornost kada prelaze prekoželjezničke pruge.
ZAGREB, 18. lipnja 2004. (Hina) - Nakon tri prometne nesreće s troje poginulih i 16 ozlijeđenih, koje su se danas dogodile na pružnim prijelazima, Hrvatske željeznice uputile su javni apel vozačima cestovnih vozila da obraćaju veću pozornost kada prelaze preko željezničke pruge.

U Hrvatskim željeznicama navode da su za sve tri današnje nesreće, kao i za 99 posto sličnih slučajeva, krivi nesmotreni vozači cestovnih vozila koji ne poštuju prometne znakove, svjetlosno-zvučnu signalizaciju, pa čak ni spušteni branik.

"Zbog nepoštivanja prometne signalizacije gube se životi, nastaje materijalna šteta na cestovnim vozilima kao i materijalna šteta na branicima i željezničkim vozilima, te šteta zbog prekida prometa na prugama i kašnjenja vlakova", kažu u HŽ-u.

Navode da je uzrok prvoj jutrošnjoj nesreći na željezničko-cestovnom prijelazu u Ivanić Gradu, u kojoj je poginulo dvoje ljudi, nesmotrenost vozača koji je kamionom pokušao prijeći preko pruge premda je branik bio spušten, a svjetlosna i zvučna signalizacija upaljene.

U drugoj nesreći, koja se u 12 sati dogodila na prijelazu između Lekenika i Turopolja na pruzi Zagreb - Sisak, motociklist je naletio na putnički vlak na prijelazu osiguranom svjetlosno-zvučnim signalima koji su bili upaljeni. Motociklist je poginuo, materijalna šteta je velika, a promet je bio tri sata prekinut.

I trećoj željezničkoj nesreći, dodaju, koja se u 12,30 sati dogodila u Virju na pruzi Koprivnica - Osijek, uzrok je bila nesmotrenost vozača kamiona s prikolicom koji se prije prelaska preko pruge nije obazirao na cestovni znak "stop", nego je naletio na putnički vlak koji je u tome trenutku iz Virovitice vozio prema Koprivnici. U toj nesreći ozlijeđeno je ukupno 16 ljudi, materijalna šteta je velika, a prekid prometa trajao je tri sata.

U HŽ-u podsjećaju da na hrvatskim prugama postoje 1532 željezničko-cestovna prijelaza i 68 pješačkih prijelaza, koji su, kako kažu, osigurani u skladu sa zakonskim propisima.

Prometnim znakovima i trokutom preglednosti osigurano je 1048 željezničko-cestovnih prijelaza, a automatskim i mehaničkim uređajima osigurana su 444 prijelaza.

Napominju da osiguravanje jednoga željezničko-cestovnoga prijelaza branikom, svjetlosnom i zvučnom signalizacijom stoji oko milijun kuna.

Prošle godine na željezničko-cestovnim prijelazima u Hrvatskoj dogodile su se 22 nesreće i 312 nezgoda u kojima je smrtno stradalo šest osoba, a 26 ih je ozlijeđeno.

Pritom je oštećeno ili potrgano 510 branika ili uređaja na željezničko-cestovnim prijelazima, a prema podacima HŽ-a gotovo tri stotine počinitelja takvih djela nije poznato.

Oštećena su i 64 cestovna vozila, promet je zbog toga bio u prekidu 148 sati, a materijalna šteta je oko šest milijuna kuna, stoji u apelu HŽ-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙