FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 15,30 SATI

ZAGREB, 17. lipnja 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti
ZAGREB, 17. lipnja 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti

ZAGREB - Dug umirovljenicima bit će vraćen preko fonda čije će vlasnici biti umirovljenici, a u koji će biti uvrštene dionice koje kotiraju na burzi, dogovoreno je na današnjoj sjednici Povjerenstva za izradu zakona o povratu duga umirovljenicima. "Taj model u skladu je s odlukom Ustavnog suda iz 1998., kao i sporazumom HDZ-a i Hrvatske stranke umirovljenika u kojem se kaže da će problem biti riješen u skladu s mogućnostima države", rekla je nakon sjednice Povjerenstva potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor. Predsjednik Sindikata umirovljenika Hrvatske Ivan Nahtigal kazao je da su umirovljenici definitivno s Vladom postigli dogovor da se dug vrati preko fonda.

ZAGREB - Neki oporbeni saborski klubovi za današnje su raspravu na sjednici Hrvatskog sabora, o prijedlogu zakona o zaštiti prava pacijenta, upozorili na probleme zdravstva. Zastupnica Dorotea Pešić-Bukovac (IDS) istaknula je kako se predugo, ponekad i više od šest mjeseci, čeka na preglede, da nedostaje potrošnog materijala te da bolnice nemaju plahti, ni pidžama. Ustvrdila je da je "cjelokupna koncepcija Ministarstva zdravstva kako rezati troškove, a na leđa pacijenata prenijeti obveze". Klubovi zastupnika su odobravanjem dočekali spomenuti zakonski prijedlog, ali i naveli što bi u njemu trebalo doraditi.

ZAGREB - Librin zastupnik Vilim Herman ustvrdio je danas da se, dok Hrvatski sabor raspravlja o požarima, u Portugalu pojavilo jako saborski izaslanstvo kako bi, vjerojatno, preventivno djelovala (na tamošnje požare). "Mislim da nije dobro da se traže izgovori u tom smislu kod odlaska naših delegacija, jer se zapravo radi o trošenju novca poreznih obveznika", ustvrdio je Herman u raspravi o izmjenama Zakona o zaštiti od požara. Podsjetio je da su u Portugal otputovali Vladimir Šeks, Branimir Glavaš, Luka Bebić i Željka Antunović. HDZ-ovac Ivan Drmić kolegama je 'otkrio' kako je i Herman bio na popisu putnika za Portugal, ali je, tvrdi, otpao u zadnji trenutak, jer su "išli samo oni koji navijaju za Hrvatsku". Saborsko izaslanstvo u Portugal je otputovalo na poziv šefa portugalskog parlamenta.

ZAGREB - Predsjednik SDP-a Ivica Račan izjavio je danas na konferenciji za novinare da se SDP neće ustručavati upozoravati na HDZ-ovo nedemokratsko ponašanje te da će uskoro u javnost iznijeti primjere za to. Dodao je da nije dobio poziv za subotnju svečanost na zagrebačkom središnjem trgu u povodu očekivanog dobivanja statusa kandidata RH za EU te da ga to ne iznenađuje. Govoreći o HDZ-ovu nedemokratskom ponašanju SDP-ova potpredsjednica Milanka Opačić ustvrdila je da HDZ pokušava srušiti postojeću lokalnu vlast u sredinama u kojima je ne obnaša, (kao što je to učinio u Požegi).

ZAGREB - Klub zastupnika HSP-a danas je optužio predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa da, odbijanjem uvrštavanja u dnevni red saborske sjednice njihova prijedloga o istupanju Hrvatske iz sporazuma Družba Adria, izravno pogoduje lobiju koji želi provesti taj sporazum na štetu Hrvatske. "Predsjednik Sabora izravno radi u korist lobija koji po svaku cijenu želi da se sporazum provede, te djeluje kao opunomoćeni zastupnik Družbe Adria koji gura taj sporazum", izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare u Saboru HSP-ovac Tonči Tadić.

ZAGREB - Liberalna stranka (LS) zahtijeva od hrvatske Vlade povećanje proračunskih izdvajanja za suzbijanje trgovine ljudi i osigura redovito djelovanje Nacionalnog odbora za suzbijanje trgovanje ljudima. Predsjednik LS-a Ivo Banac govoreći, na konferenciji za novinare, o izvješću američkog State departmenta o trgovanju ljudima za 2004., upozorio je da je za Hrvatsku vrlo nepovoljno, jer je ove godine degradirana u skupinu zemalja koje treba posebno motriti (Etiopija, Gabon, Kazahstan, Pakistan, Srbija i Crna Gora, Vijetnam) i koje će, ne ispune li hitno minimalne standarde, iduće godine ući u skupinu međunarodno sankcioniranih zemalja.

SPLIT - Predsjednik Hrvatskog bloka (HB) Ivić Pašalić danas je u Splitu prozvao premijera Ivu Sanadera za izdaju birača jer, kako tvrdi, dok je bio u oporbi, jahao je na vjetru nacionalnog nezadovoljstva, a sada je okrenuo ploču. Na tiskovnoj konferenciji u Splitu Pašalić je ocijenio da između SDP-a i HDZ-a nema bitnih razlika, osim što je "Račan u dodvoravanju Europskoj uniji bio sporiji zbog svoje komunističke prošlosti, dok Sanader Hrvatsku ubrzano gura u propast zaogrnut hrvatstvom."

ZAGREB - Smanjenje proračunskog deficita, kako je najavila hrvatska Vlada, s prošlogodišnjih 6,3 posto na 4,5 posto BDP-a u ovoj godini teško je izvedivo i bio bi veliki uspjeh i ugodno iznenađenje da se taj plan i realizira, izjavio je danas glavni ekonomski stručnjak investicijske kuće CAIB Zagreb Goran Šaravanja. Objasnio je pritom da se, iako detalji oko novog aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom još nisu objavljeni, čini da bi on na snagu trebao stupiti početkom kolovoza, što Vladi ostavlja tek pet mjeseci za smanjenje povećane potrošnje, primjerice u zdravstvenom i mirovinskom sustavu.

ZAGREB - Treći svezak "Barok i prosvjetiteljstvo" znanstveno-nakladničkog niza "Hrvatska i Europa - Kultura, znanost i umjetnost", koji je vizionarski pokrenut u punom jeku Domovinskog rata, predstavljen je danas u zagrebačkoj Preporodnoj dvorani zgrade Narodnog doma, dan uoči što bi Hrvatska trebala i službeno postati kandidatom za članstvo Europske unije. Podsjetivši na razloge zašto je skupina Akademijinih članova pokrenula ediciju "Hrvatska i Europa", glavni urednik edicije akademik Ivan Supičić istaknuo je kako je i danas aktualan cilj projekta da se pronese svijetom znanstvena istina o Hrvatskoj. Dodao je da Barok i prosvjetiteljstvo, koji su obrađeni u trećem svesku, potvrđuju, produbljuju i proširuju hrvatsku kulturu kao europsku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙