FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ŠPANJOLSKA ĆE OHRABRITI EU DA S HRVATSKOM ZAPOČNE PREGOVORE O PRIMANJU U ČLANSTVO

ZAGREB/MADRID, 9. lipnja 2004. (Hina) - Španjolski ministar vanjskihposlova Miguel Angel Moratinos obvezao se u srijedu, kako prenosi DPA,da će ohrabriti Europsku uniju na početak pregovora s Hrvatskom oprimanju u članstvo.
ZAGREB/MADRID, 9. lipnja 2004. (Hina) - Španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos obvezao se u srijedu, kako prenosi DPA, da će ohrabriti Europsku uniju na početak pregovora s Hrvatskom o primanju u članstvo.

Ulazak Hrvatske u EU pitanje je "povijesne pravde" na Balkanu, rekao je Moratinos na konferenciji za novinare koju je održao zajedno s hrvatskim ministrom vanjskih poslova Miomirom Žužulom. Moratinos je rekao, ističe DPA, da će Hrvatska ojačati južno krilo Europske unije dodajući kako je uvjeren da će buduće Europsko vijeće u Bruxellesu odrediti datum za početak pregovora.

Moratinos se obvezao da će predložiti priključivanje Hrvatske Euro-mediteranskoj konferenciji 2005., dodajući da Španjolska podupire i članstvo Hrvatske u NATO-u.

Hrvatski i španjolski ministar vanjskih poslova razgovarali su, kako je priopćilo ministarstvo vanjskih poslova, o približavanju i pridruživanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, o bilateralnim odnosima dviju država te o stanju u regiji u kojoj Hrvatska ima bitnu ulogu u stabiliziranju odnosa među državama.

Španjolski ministar vanjskih poslova iskazao je na sastanku punu potporu Španjolske uključivanju RH u Europsku uniju i podršku Hrvatskoj prigodom donošenja Odluke o statusu kandidata i određivanja datuma za početak pregovora Hrvatske s Europskom unijom na Europskom vijeću 17. i 18. lipnja 2004. u Bruxellesu, ističe se u priopćenju ministarstva vanjskih poslova.

Španjolski je ministar pozvao Hrvatsku na sudjelovanje u Barcelonskom procesu, posebno time naglašavajući mediteransku suradnju, proces u kojemu su Španjolska i Hrvatska prirodni partneri. Španjolskoj je u interesu da Hrvatska što prije uđe u Europsku uniju, rekao je Moratinos, jer je ona saveznik na kojega se može računati u okviru budućeg Ustava Europske unije.

Ministar Žužul je u srijedu u Madridu imao i radni sastanak koji je organizirala španjolska fondacija Forum Nova Europa na kojemu je, pred skupom koji su činili veleposlanici akreditirani u Španjolskoj, diplomati, predstavnici političkog i gospodarskog života i novinari, govorio o hrvatskoj vanjskoj politici i približavanju Europskoj uniji, gospodarskim odnosima te stanju u regiji, dodaje se u priopćenju.

U hrvatskom veleposlanstvu u Madridu ministar Žužul predao je odličje Reda hrvatskog pletera španjolskom pjesniku i književnom kritičaru Guillermu Fronteri kojim ga je odlikovao predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić za zasluge u promociji hrvatske kulture u Španjolskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙