FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SANADER: SADA ĆEMO SE USREDOTOČITI NA PREGOVORE

BRUXELLES, 17. lipnja 2004. (Hina) - Hrvatska će se, nakon očekivaneodluke o statusu kandidata i početku pregovora, usredotočiti sada višena pregovore nego na sam datum ulaska u EU, izjavio je u četvrtak uBruxellesu hrvatski premijer Ivo Sanader.
BRUXELLES, 17. lipnja 2004. (Hina) - Hrvatska će se, nakon očekivane odluke o statusu kandidata i početku pregovora, usredotočiti sada više na pregovore nego na sam datum ulaska u EU, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu hrvatski premijer Ivo Sanader.

"Očekujem da će sutra Europsko vijeće donijeti odluku o kandidatskom statusu te o otvaranju pregovora početkom sljedeće godine. Sada se moramo koncentrirati na pregovore da se što bolje pripremimo, uvjeren sam da pregovore možemo završiti za dvije i pol godine, a kada ćemo postati punopravna članica stvar je odluke Europske unije", rekao je Sanader na radnom doručku u organizaciji njemačke Zaklade Hanns Seidel. Hrvatski premijer je održao izlaganje na temu "Hrvatski put prema članstvu u EU" i odgovarao na pitanja stranih i domaćih novinara.

"Očekivana odluka Europskog vijeća označit će kraj jednog povijesnog razdoblja i ulazak u novo razdoblje", dodao je Sanader.

Upitan koja će poglavlja biti najteža u pregovorima o punopravnom članstvu, Sanader je rekao da je to u prvom redu poljoprivreda, a zatim jačanje gospodarstva kako bi moglo izdržati konkurentski pritisak na unutarnjem tržištu EU-a.

Budući da će Hrvatska sada dobiti pristup predpristupnim fondovima, važno je osposobiti administraciju kako bismo mogli apsorbirati sredstva iz tih fondova, dodao je hrvatski premijer.

Stjecanjem kandidatskog statusa, Hrvatska neće pobjeći iz regije, nego je spremna preuzeti svoj dio odgovornosti i pomoći EU-u i međunarodnoj zajednici u uspostavi političke stabilnosti u našem jugoistočnom susjedstvu, ponovio je Sanader.

Upitan o odnosima sa Slovenijom, Sanader je rekao da je to prijateljska zemlja s kojom je Hrvatska dijelila zajedničku prošlost te da nikakva otvorena pitanja poput razgraničenja u Savudrijskoj vali ne mogu pomutiti taj osjećaj prijateljstva.

"Spremni smo na rješenja pitanja razgraničenja u Savudrijskoj vali, koje bi bilo pravično za obje zemlje, a ako to ne bude moguće, spremni smo to prepustiti međunarodnoj arbitraži", rekao je Sanader.

Hrvatski premijer je najavio da će se u Hrvatskoj nakon što se obave pregovori s EU, održati referendum o ulasku u tu integraciju.

Premijer Sanader je u srijedu navečer doputovao u Bruxelles, kako bi kao predsjednik HDZ-a, sudjelovao na summitu Europske pučke stranke (EPP), na kojem sudjeluje još 11 premijera europskih zemalja. Summit EPP-a se nastavlja u četvrtak, a nakon toga hrvatsko izalanstvo vraća se u Zagreb. U petak će premijer Sanader ponovno doći u Bruxellesu, kako bi prisustvovao proglašenju Hrvatske službenim kandidatom za članstvo u EU.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙