FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 21 SAT

ZAGREB, 16. lipnja 2004. (Hina) -
ZAGREB, 16. lipnja 2004. (Hina) -

Pregled važnijih vijesti

ZAGREB - Hrvatski sabor raspravio je vladin konačni tekst zakona o postupku primopredaje vlasti, kojim se razrađuje taj postupak te utvrđuje krug državnih dužnosnika i drugih osoba imenovanih na dužnost čiji se mandati stavljaju na raspolaganje. Primopredaja vlasti nastupa nakon konstituiranja Hrvatskog sabora poslije provedenih parlamentarnih izbora, te nakon sastavljanja nove vlade, kao posljedice utvrđivanja nove parlamentarne većine. Vlada od dana raspisivanja izbora ne bi smjela donositi odluke o imenovanjima na dužnosti, te ne bi smjela sklapati ugovore o kapitalnim ulaganjima od značajnije vrijednosti. U raspravi oporba je najviše kritizirala odredbu po kojoj bi se ugovori, koje nakon raspisivanja izbora sklopi Vlada, proglasili ništavnima, osim ako bi njihovo nezaključivanje nanijelo materijalnu štetu ili ih je nužno zaključiti zbog međunarodnih obveza.

ZAGREB - Trošarine na cigarete povećat će se za jednu kunu, a na osobne automobile, ovisno o vrijednosti, od 2.000 do 26.500 kuna, prijedlog je koji bi Vlada, kako se doznaje u Banskim dvorima, trebala usvojiti na sjednici, koja će se održati u subotu, u Šibeniku. Pred Vladom će se naći prijedlog izmjena i dopuna zakona o posebnim porezima na cigarete i na automobile, ostala motorna vozila, plovila i zrakoplove. Ta bi dva prijedloga Vlada Saboru uputila po hitnom postupku, kako bi se mogli početi primjenjivati već od 1. srpnja. Povećane trošarine državnom bi proračunu u ovoj godini, počnu li se primijenjivati od 1. srpnja, mogle donijeti oko 320 milijuna kuna viši prihod.

ZAGREB - Hrvatski sabor sutra će 7. sjednicu nastaviti raspravom o vladinu prijedlogu izmjena Zakona o zaštiti od požara, kojima se, među ostalim, predlažu drastične kazne za osobe koje izazovu požare, posebno ljeti na priobalju. Izmjenama taj se zakon usklađuje s onim o gradnji u dijelu koji se odnosi na postupke vezane uz prostorno uređenje i gradnju, odnosno izdavanje lokacijskih, građevinskih i uporabnih dozvola, s tim da se građevine razvrstavaju po stupnjevima vezano uz mjere zaštite od požara. Sabor bi zatim trebao raspraviti prijedlog zakona o zaštiti prava pacijenata, kojim se predviđa osnivanje povjerenstva koje bi nadziralo provedbu bolesničkih prava, a bilo bi osnovano u svakoj jedinici lokalne samouprave, sa središnjim povjerenstvom u Ministarstvu zdravstva.

ZAGREB - Ured predsjednika Republike reagirao je na današnju izjavu saborskog zastupnika Slavena Letice, tijekom saborske rasprave o izmjenema Zakona o sukobu interesa - uputivši predsjedniku Sabora pismo u kojem se navodi da je na današnjoj sjednici zastupnik Slaven Letica iznio neprovjerenu i netočnu informaciju. Ured Predsjednika pri tom citira izvješće Hine u kojem se, uz ostalo navodi kako je "nedopustivim sukobom interesa, HSP-ovac Slaven Letica danas u Hrvatskom saboru ocijenio 'obranu' doktorata Saše Mesić, kćeri predsjednika države, pred mentorom Esadom Prohićem, Mesićevim savjetnikom. U priopćenju Ureda predsjednika ističe se kako je "predsjednikov savjetnik za znanost i obrazovanje prof. dr. Esad Prohić demantirao tekst objavljen u jednom tjedniku, na kojeg se zastupnik Letica očito poziva".

ZAGREB - Svečano otvaranje posljednje dionice od Vrbovskog do Bosiljeva 2, koje će se održati 23. lipnja označit će i završetak gradnje autoceste Zagreb-Rijeka, najavio je danas predsjednik uprave tvrtke Autocesta Rijeka-Zagreb Zoran Klarić. Dionicu Vrbovsko-Bosiljevo 2, dugu 13,5 kilometara, otvorit će, kako se očekuje, premijer Ivo Sanader. Od ukupno 146,5 kilometara autoceste Rijeka-Zagreb u punom profilu autoceste bit će 90 kilometara, dok će 56,5 kilometara biti izgrađeno u poluprofilu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙