FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: SINJ I SPLIT ZABORAVILI SU NORCA

ZAGREB, 27. svibnja 2004. (Hina) - Vijest da je ICTY proširio optužnicuprotiv generala Rahima Ademija i na generala Mirka Norca nije unjegovom rodnom Sinju ni u Splitu izazvala ni približno onako velikouzbuđenje kao što je bio slučaj s objavom naloga o Norčevu uhićenju uveljači 2001., primjećuje Radio slobodna Europa.
ZAGREB, 27. svibnja 2004. (Hina) - Vijest da je ICTY proširio optužnicu protiv generala Rahima Ademija i na generala Mirka Norca nije u njegovom rodnom Sinju ni u Splitu izazvala ni približno onako veliko uzbuđenje kao što je bio slučaj s objavom naloga o Norčevu uhićenju u veljači 2001., primjećuje Radio slobodna Europa.

Iako je u zatvoru, Norac je još uvijek alkarski vojvoda, pa ipak alkari koji su bili najglasniji u njegovoj zaštiti prije tri godine još se nisu oglasili, ističe postaja.

Velibor Milošević, čelnik SDP-a, oporbene stranke u Sinju, primjećuje za RFE da je to "danas tema koja ne zaokuplja nekakvu posebnu pozornost jer kada politika nešto ne potencira, onda ni građani nisu potencirani".

Prosvjedi protiv hrvatskih vlasti zbog slučaja Norac doveli su svojedobno do sukoba i raslojavanja u sinjskom i Viteškom alkarskom društvu, pa je višegodišnji slavodobitnik Stipe Breko, koji se usprotivio vrijeđanju predsjednika države Stipe Mesića zbog djelovanja hrvatskog pravosuđa, izbačen je iz alkarske čete, podsjeća postaja.

Breko kaže za RFE kaže da mu je Norca žao: "Ja suosjećam s njim i s njegovim roditeljima. Iza njega stoje određene političke strukture koje ga koriste u svoje svrhe. Sada su nove strukture došle na vlast, više to nije zanimljivo i ništa se ne događa. To je cijela filozofija", objašnjava Breko.

Luka Podrug, predsjednik Hrvatske čiste stranke prava, koji je 2001. bio jedan od organizatora prosvjeda protiv uhićenja Mirka Norca, drži da uzrok pasivnosti ne treba tražiti među braniteljima već u vodstvu udruga: "Oni su svi pod nadzorom HDZ-a i od tih i takvih ljudi u vodstvima takvih udruga ne možete očekivati da će reagirati, jer je njihova stranačka stega važnija nego opći nacionalni interes", tvrdi Podrug u izjavi za postaju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙