FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Banja Luka: pivovara uništava groblje prvih cistercita-trapista!

BANJA LUKA, 16. lipnja 2004. (Hina) - Uoči 135. obljetnice dolaskakatoličkog reda cistercita-trapista u Banju Luku, "Banjalučkapivovara, koja se nalazi na zemljištu samostana Marija Zvijezda,bagerima je prekopala groblje iz druge polovice 19. stoljeća u kojemsu pokopani prvi redovnici tog samostana.
BANJA LUKA, 16. lipnja 2004. (Hina) - Uoči 135. obljetnice dolaska katoličkog reda cistercita-trapista u Banju Luku, "Banjalučka pivovara, koja se nalazi na zemljištu samostana Marija Zvijezda, bagerima je prekopala groblje iz druge polovice 19. stoljeća u kojem su pokopani prvi redovnici tog samostana.

"Ne samo da su raskopali 162 groba, nego su i kosti patera, zajedno sa zemljom, završile na nekom deponiju", izjavio je u srijedu za Hinu pater Anton-Tonči Goričanec, jedan od trojice preostalih redovnika samostana i župe "Marija Zvijezda" (Maria Stern) u Banjoj Luci.

Pater Tonči Goričanec, koji je gotovo pola stoljeća redovnik u samostanu što je utemeljen 21. lipnja 1869. godine, tvrdi kako ovim činom vlast u Republici Srpskoj djelom pokazuje kakvu je sudbinu namijenila trapistima koje, po njegovim riječima, "ni mrtve ne može podnositi".

Cisterciti, ili popularnije "trapisti", začetnici su industrijske revolucije u Banjoj Luci: još u 19. stoljeću izgradili su današnju pivovaru, a sir trapist je ime ovoga samostana proslavio diljem Europe. Prvu hidroelektranu i električnu rasvjetu Banjoj Luci su, još prije oko 130 godina, dali upravo trapisti. Danas se u samostanu nalazi zavod za medicinsku rehabilitaciju, a posjedi od oko tisuću hektara svedeni su na sadašnju crkvu i malo dvorište.

"Žalosno je da nam se ovo događa samo godinu dana nakon što je Sveti Otac pohodio Banju Luku, a još su svježa obećanja predstavnika aktualne vlasti da će Republika Srpska djelom pridonijeti opstanku katoličanstva na ovim prostorima", rekao je pater Tonči Goričanec.

Samostan i njegova, po umjetnički izrađenom interieru jedinstvena, crkva u ovom dijelu Europe – odbrojavaju posljednje dane, a tri preostala redovnika doslovce preživljavaju. Posljednji rat je, naime, otjerao župljane: danas ih je tek sedamdesetak, uglavnom starih, iznemoglih i siromašnih, a na godinu se obavi jedno ili dva krštenja novorođene djece...

Ipak, prekopavanje groblja utemeljitelja moderne, europske Banje Luke, vandalizam je koji zasjenjuje sve nepravde do sada učinjene samostanu "Marija Zvijezda".

Na čelu 'Banjalučke pivovare' nalazi se Predrag Radić, bivši gradonačelnik Banje Luke, za čijeg mandata je, u svibnju 1993. godine, minama razrušena banjolučka džamija Ferhadija, a bagerima prekopano i poravnano muslimansko groblje koje je okruživalo ovu bogomolju.

(S.Podgorelec)

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙