FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga Ante Marinčića "Bosna i Hercegovina, Bijeda nerazumijevanja - nerazumijevanje bijede (Osvrt na izvještaj Međunarodne komisije za Balkan)"

ZAGREB, 27. svibnja 2004. (Hina) - Naklada HKD Napredak iz Vitezapredstavila je večeras na tribini "Hrvatskoga slova", u Hrvatskojkulturnoj zakladi, knjigu Ante Marinčića "Bosna i Hercegovina, Bijedanerazumijevanja - nerazumijevanje bijede (Osvrt na izvještajMeđunarodne komisije za Balkan)".
komisije za Balkan)" ZAGREB, 27. svibnja 2004. (Hina) - Naklada HKD Napredak iz Viteza predstavila je večeras na tribini "Hrvatskoga slova", u Hrvatskoj kulturnoj zakladi, knjigu Ante Marinčića "Bosna i Hercegovina, Bijeda nerazumijevanja - nerazumijevanje bijede (Osvrt na izvještaj Međunarodne komisije za Balkan)".

O Arajeva knjizi su govorili urednik knjige Anto Zirdum, povjesničar Josip Jurčević i politolog Dževad Galijašević.

"Knjiga pokazuje načine na koje međunarodna zajednica koristi sve moguće tehnike i tehnologiju kako bi ostvarila svoj određeni interes", rekao je Jurčević ističući kako je to promišljen sustavu koji koristi sve prirodne i društvene znanosti za ostvarenje svoga cilja.

"Riječ je o mehanizmima masovne psihologije razrađenim u laboratorijima, a onda primijenjenima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj", dodao je Jurčević.

Naglasio je također kako "knjiga govori o golemoj sili međunarodne zajednice koju predstavlja vrlo mala skupina moćnih pojedinaca", te da je "to danas rafinirana politika kolonizacije pod nazivom skrbi međunarodne zajednice".

"Knjiga je udžbenik za razumijevanje bosanskohercegovačkih prilika i instrumenata međunarodne politike koji kreiraju današnje stanje u BiH", rekao je politolog Galijašević.

Marinčićeva knjiga "Bosna i Hercegovina, Bijeda nerazumijevanja - nerazumijevanje bijede" (112 str.) je raščlamba "Izvještaja međunarodne komisije za Balkan - Nedovršeni mir", koja u 18 poglavlja upozorava na strategiju međunarodne zajednice u BiH.

Marinčić tako analizira namjere međunarodne zajednice te obrađuje slijedeće teme: (ne)razumijevanje, vojska, (ne)svjesno nerazumijevanje, neriješeno nacionalno pitanje, razmišljanja o bjelosvjetskim nakanama, međuetničke iracionalnosti, zamlaćujuće preporuke, jezik, pojedinačno seciranje preporuka, (ne)moralnost komisije, Bečki sporazum, kako Europu vide Hrvati, cijena avanture na Balkanu, prikaz njihova (ne)razumijevanja, dokazi za uzrok najnovijih sukoba na Balkanu - te daje zaključke i prijedloge za moguća rješenja.

"Ako se bosanskohercegovački Hrvati ičega plaše to je moć Haga. Bivši i sadašnji generali HVO-a imaju ogromnu moć u Hercegovini te ICTY i SFOR trebaju biti usmjereni na ove generale koji su, navodno počinili ratne zločine. Ali jasno nam je da su ratni zločini za koje bi trebalo optužiti hrvatske generale, navodni, i da takva uhićenja mogu poslužiti u svrhe eliminiranja političkoga utjecaja i ugleda koje ratni generali HVO-a uživaju u svom narodu. Podjeli i osvoji, najrazboritija je i najučinkovitija opcija otvorena kao izlazna strategija međunarodne zajednice", piše, uz ostalo, u Izvještaju međznarodne komisije za Balkan koju raščlanjuje Maričić u svojoj knjizi.

Na kraju knjige objavljene su recenzije Josipa Jurčevića i Dževada Galijaševića.

Anto Marinčić (1954.) je književnik i novinar koji je objavio više knjiga, a među njima i "Općina Žepče ili ključ za funkcioniranje federacije BiH".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙