FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: BOSNA I HERCEGOVINA SE ŽELI 2009. PRIDRUŽITI SLOVENIJI I HRVATSKOJ U EU-U

ZAGREB, 31. svibnja 2004. (Hina) - Bosna i Hercegovina želi u Europskuuniju 2009. godine no ta je država još daleko od standarda Unije aizazovi koje treba svladati su još mnogobrojni, ocjenjuje se ureportaži iz Sarajeva objavljenoj u rimskom Il Manifestu od subote.
ZAGREB, 31. svibnja 2004. (Hina) - Bosna i Hercegovina želi u Europsku uniju 2009. godine no ta je država još daleko od standarda Unije a izazovi koje treba svladati su još mnogobrojni, ocjenjuje se u reportaži iz Sarajeva objavljenoj u rimskom Il Manifestu od subote.

U Sarajevu se osjeća velika želja za Europom između ostaloga i stoga što mnogi da je prilika da se izađe iz nacionalističkih paranoja koje su ovaj multietnički grad pretvorili u monoetnički upravo u ulasku u šire europsko korito gdje će se BiH ponovno naći sa Slovenijom, koja je ove godine ušla u EU, i Hrvatskom koja će ući ubrzo nakon nje, primjećuje se u reportaži.

Glasnogovornik Ureda visokog predstavnika Paddyja Ashdowna upozorio je, međutim, u medijima da BiH ipak ne uspijeva ostvariti dovoljno velik napredak u provedbi reformi, piše list i napominje da Bosna i Hercegovina još nije potpisala ni sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između EU-a i balkanskih zemalja, kojem su već pristupile Hrvatska i Makedonija.

"Izvor teškoća je i dalje u vodstvima koje se, kažu komentatori, složno klanjaju pred Paddyjem ali pred biračima naglašavaju razlike između Hrvata, muslimana i Srba. Između federacije i Republike Srpske, dva entiteta stvorena daytonskim sporazumima, odnosi ostaju zategnuti i zemlja se kreće u dvije, ako ne i tri, različite brzine: Mostar je podijeljeni grad, zajednički gospodarski prostor još je uvijek fatamorgana a otpori prevladavanju logika prošlosti opstaju", piše list ocjenjujući kako europsko skrbništvo nije bilo dovoljno da sasvim zaliječi rane koje bi trebale biti iscjeljene do 2009. godine, kada se Bosna i Hercegovina nada priključiti Europi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙