FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 12,30 SATI

ZAGREB, 16. lipnja 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja u Hrvatskojdo 12,30 sati.
ZAGREB, 16. lipnja 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja u Hrvatskoj do 12,30 sati.

ZAGREB - Svi zastupnički klubovi danas su u Saboru podržali prijedlog novog zakona o kamatama, koji bi trebao spriječiti lihvarenje i kamatarenje, a Vladu su pozvali na odlučniji obračun s bankarskim lobijem koji je, tvrdi većina klubova, nezakonitim obračunom zateznih kamata opljačkao građane. Oporbeni klubovi Vladu su pozvali i da drastično kazni buduće neustavno obračunavanje kamata te da pokuša obeštetiti građane koji su zbog lihvarenja izgubili imovinu. "Tko ne podrži ovaj zakon ne bi bio normalan", izjavio je IDS-ovac Damir Kajin, nužnim ocijenivši ispravljanje civilizacijskih nepravdi kojima su stotine tisuća građana bile izložene zbog "doslovne pljačke" koju su nad njima vršile država i banke.

ZAGREB - HSP-ov saborski zastupnik, Hvaranin Tonči Tadić danas je novinarima zorno pokazao što je i kako izgleda buhač, biljka čije će nasade država novčano poticati, zahvaljujući upravo njegovu zauzimanju. Buhač je endemski cvijet sličan kamilici i raste, uglavnom, na Braču i Hvaru. Prije 2. svjetskog rata Hrvatska je, kaže Tadić, proizvodila velike količine buhača čijom se destilacijom godišnje dobivalo oko 150 vagona ekološkog insekticida. Proizvodnja tog insekticida ugasila se nakon 2. svjetskog rata pojavom DDT-a, kemijski dobivenog insekticida. Zadovoljan što je ministar Petar Čobanković pristao da država uz nasade lavande potiče i nasade buhača, Tadić je novinare počastio izvornim hvarskim medenjacima.

TRILJ - Triljska Tvornica plastičnih masa "Cetinka" u stečaju danas je ponovno počela redovito proizvoditi nakon što su njezin rad deset dana blokirali njezini bivši radnici. Oni su blokirali tvornicu zahtijevajući da im se isplate otpremnine i zaostale plaće od ukupno osam milijuna kuna i to od novca dobivena prodajom tvornice novom kupcu, sesvetskoj tvrtki "Gibli Internacional". Jučer je članovima Stožera stečajni sudac splitskoga Trgovačkog suda Ante Čapkun obećao da će se učiniti sve po zakonu kako bi bivši radnici dobili tražen novac i to je bio razlog prekida blokade.

ZAGREB - Zakonodavstvo o javnoj nabavi je loše, stvara probleme svima, kako naručiteljima tako i ponuđačima, postoji niz pravnih praznina, kontradiktornih stvari u samom zakonu, zbog čega i kontrolna tijela imaju problema. Istaknuto je to na današnjem savjetovanju "Javna nabava: pravno uređenje i praksa", koji su organizirali Narodne novine i Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave. To je samostalno, neovisno državno tijelo odgovorno Hrvatskom saboru, a u njegovoj je nadležnosti nadzor rada zakonitosti postupaka u javnoj nabavi kroz rješavanje žalbi u postupku javne nabave.

SINJ - U Brnazama pokraj Sinja jutros se u prometnoj nesreći teško ozlijedio 38-godišnji Damir Grubišić iz Posušja koji je, bježeći od policijske potjere "audijem 100" njemačkih registarskih oznaka, udario u ogradu kapele Gospe Sinjske uz državnu cestu Sinj - Trilj. Teško ozlijeđeni vozač, kojeg su vatrogasci izvukli iz potpuno uništena "audija", prevezen je u Kliničku bolnicu u Splitu, doznaje se u policiji. Najvjerojatnije je krijumčario cigarete jer je pri udaru iz automobila ispalo više od 400 šteka cigareta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙