FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET UZ KAVU

ZAGREB, 7. lipnja 2004.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 7. lipnja 2004.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

SOFIJA - U jugoistočnoj Bugarskoj otvoren je park prirode u koji su smješteni "medvjedi plesači", koje su njihovi vlasnici koristili kao izvor zarade. Po ulicama, na sajmovima i sličnim okupljanjima tjerali su ih na plesanje tako da bi ih štapom potezali za nos. Štap je za medvjeđi, vrlo osjetljivi nos bio pričvršćen kukom. Kad bi medvjed na kraju zbog oštećenja nosa postao prebolestan da bi mogao plesati vlasnici su ih odvodili na klanje. "Medvjedi plesači" otkupljeni su od svojih vlasnika i u parku prirode želi im se pružiti šansa za novi život - u divljini. Utočište je pokrenuto uz pomoć međunarodne udruge za zaštitu životinja, koju je osnovala poznata francuska glumica Brigitte Bardot.

STOCKHOLM - Kao što možete telefonom naručiti pizzu, u tri najveća švedska grada - Stockholmu, Goeteborgu i Malmoeu - mogu se naručiti kondomi. Pozivom na posebni telefonski broj dostavljač će vam u kuću isporučiti paket sa deset kondoma. Cijena usluge je 50 kruna (oko 5,50 eura). Ovu uslugu pokrenula je Švedska udruga za seksualno obrazovanje. U Švedskoj, koja ima skoro devet milijuna stanovnika, godišnje se proda 17 milijuna kondoma. Slična usluga moći će se dobiti i u glavnom finskom gradu Helsinkiju.

WASHINGTON - Alzheimerova bolest, od koje je u subotu preminuo i bivši američki predsjednik Ronald Reagan, rastući je problem bogatijeg dijela svijeta zbog sve starije populacije u razvijenim zemljama. Ta bolest trenutno pogađa oko 5 milijuna ljudi samo u SAD-u, a stručnjaci predviđaju da bi se oko 16 milijuna moglo od te bolesti razboljeti do 2050. Alzheimer ukupno u svijetu pogađa 15 milijuna ljudi. Smrtonosna i neizlječiva, Alzheimerova bolest počinje kao lagani gubitak pamćenja i brzo napreduje. Reagan je živio 10 godina nakon što mu je bolest otkrivena. Najnovija istraživanja objavljena u travnju pokazuju da je prosjek godina života kod žena nakon što im se bolest dijagnosticira 5,7 a kod muškaraca 4,2 godine. Terapija može pomoći u usporavanju napredovanja bolesti ali je ne može izliječiti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙