FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: SAD TREBA PRUŽITI VEĆU POTPORU HRVATSKOJ KONZERVATIVNOJ VLADI

ZAGREB, 15. lipnja 2004. (Hina) - Bushova administracija trebauspostaviti jače veze s reformistima na Balkanu i Ukrajini i pomoći imu uklanjanju starih komunističkih struktura i provedbi stvarnihdemokratskih reformi, piše za Washington Times Jeffrey T. Kuhner ukomentaru u kojem ocjenjuje kako u istočnoj Europi dolazi do sukobaizmeđu snaga "demokratskog kapitalizma i autoritarnog panslavizma".
ZAGREB, 15. lipnja 2004. (Hina) - Bushova administracija treba uspostaviti jače veze s reformistima na Balkanu i Ukrajini i pomoći im u uklanjanju starih komunističkih struktura i provedbi stvarnih demokratskih reformi, piše za Washington Times Jeffrey T. Kuhner u komentaru u kojem ocjenjuje kako u istočnoj Europi dolazi do sukoba između snaga "demokratskog kapitalizma i autoritarnog panslavizma".

Zapadno orijentirane političke snage u istočnoj Europi su proameričke, reformski nastrojene i željne ući u institucije poput NATO-a i Europske unije, dok "slavofili vode protuameričku i protuzapadnjačku vanjsku politiku i priželjkuju povratak komunizma", smatra Kuhner.

Sjedinjene Države trebaju pružiti veću potporu važnim demokratskim saveznicima poput nove konzervativne vlade u Hrvatskoj, nastavlja Kuhner uz napomenu kako "Hrvatska nikada neće u potpunosti postati članica dok dogmatski neokomunisti zauzimaju položaje u vlasti". Kuhner u nastavku svog komentara piše o hrvatskom veleposlaniku u Washingtonu Ivanu Grdešiću prenoseći izjavu neimenovanog dužnosnika hrvatskog veleposlanstva koji navodi da je "osoblje veleposlanstva bilo šokirano i duboko uznemireno činjenicom da veleposlanik otvoreno omalovažava naše napore u promicanju ulaska Hrvatske u zapadni vojni savez".

Dužnosnik veleposlanstva, koji je izjavu dao pod uvjetom da ostane neimenovan, kaže da je Grdešić na primanju u veleposlanstvu u veljači hrvatsku želju za ulaskom u NATO ocijenio "nemogućim snom", prenosi Kuhner i dodaje kako je Grdešić u Chicagu na primanju u organizaciji Hrvatsko-američke udruge Grdešić rekao da je "Hrvatska strateški nevažna zemlja koje nema ništa za ponuditi SAD-u". Po Kuhnerovoj ocjeni veleposlanik Grdešić ovakvim izjavama "izdaje svoju zemlju", a "pravi je skandal to što mnogi u zagrebačkim medijima i diplomatskom zboru dijele njegov reakcionarni oblik neokomunizma".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙