FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sl. Brod - svečano otvorena "Galerija Ružić i suvremenici"

SLAVONSKI BROD, 15. lipnja 2004. (Hina) - U Slavonskom Brodu uobnovljenu dijelu barokne Tvrđave svečano je otvorena "Galerija Ružići suvremenici" gdje su na oko 1800 četvornih metara prostora izloženadjela koja je rodnom gradu potkraj života 1993. darovao kipar islikar Branko Ružić te drugi suvremeni hrvatski umjetnici.
SLAVONSKI BROD, 15. lipnja 2004. (Hina) - U Slavonskom Brodu u obnovljenu dijelu barokne Tvrđave svečano je otvorena "Galerija Ružić i suvremenici" gdje su na oko 1800 četvornih metara prostora izložena djela koja je rodnom gradu potkraj života 1993. darovao kipar i slikar Branko Ružić te drugi suvremeni hrvatski umjetnici.

Ružić je darovnicom vrijedne zbirke s više od 400 umjetnina postavio temelje buduće Galerije umjetnina grada Broda. Osim toga on je za života poticao suvremenike, hrvatske kipare i slikare, koji su također darivali brodsku Galeriju. Tako je Brod dobio jedinstvenu Galeriju s prvim stalnim postavom suvremene umjetnosti druge polovice 20. stoljeća, kazao je na svečanosti otvorenja brodski gradonačelnik Jozo Meter.

Pomoćnica ministra kulture Branka Šulc je kazala kako Galerija svjedoči ne samo o izrazito jakoj osobnosti Branka Ružića nego i prostor u koji je smještena, obnovljeni dio brodske Tvrđave, govori o mogućnostima naše zemlje da pridonese novoj slici galerijske umjetnosti. Ona ne samo da ne zaostaje za europskim galerijama nego unosi novosti i načinom izvrsna prikaza koji je pripremio Mladen Pejaković.

Galerija će sigurno pridonijeti obogaćenju kulturnog života grada Broda, Brodsko-posavske županije i Hrvatske, a vjerujem i izvan nje, kazala ja Branka Šulc.

Govoreći o izboru djela u otvorenoj Galeriji, ravnatelj Moderne galerije u Zagrebu Igor Zidić ocijenio je kako taj izbor "čuva autentičnu, neprijepornu toplinu". I to je najveća vrijednost te zbirke i po tomu će se uvijek razlikovati od svih drugih muzejskih zbirka u Hrvatskoj u kojima će se gledati hrvatska umjetnost druge polovice 20. stoljeća. To je dragocjeno, ali naravno, osim nje u Galeriji je još mnogo remek-djela, kazao je Zidić.

Osim mnogih darovatelja brodske Galerije na svečanosti otvorenja bila je i Ružićeva supruga Julija Ružić. Gradonačelnik Jozo Meter joj je uručio Povelju počasnoga građanina grada Broda, koju je posmrtno grad dodijelio njezinu suprugu Branku Ružiću.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙