FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen stalni postav Galerije "Branko Ružić" u Slavonskom Brodu

SLAVONSKI BROD, 9. lipnja 2004. (Hina) - Uoči svečanog otvorenjaGalerije "Branko Ružić i suvremenici", najavljenog za 15. lipnja uSlavonskom Brodu, danas je na konferenciji za novinare predstavljenstalni postav te galerije koja će biti smještena u jedinstvenomnovouređenom prostoru barokne slavonskobrodske Tvrđave.
SLAVONSKI BROD, 9. lipnja 2004. (Hina) - Uoči svečanog otvorenja Galerije "Branko Ružić i suvremenici", najavljenog za 15. lipnja u Slavonskom Brodu, danas je na konferenciji za novinare predstavljen stalni postav te galerije koja će biti smještena u jedinstvenom novouređenom prostoru barokne slavonskobrodske Tvrđave.

Gradonačelnik Jozo Meter ocijenio je kako su otvorenje Galerije i obnova jugozapadnog krila slavonskobrodske Tvrđave, u kojemu će biti smještena Galerija, prvorazredni kulturni događaji.

Ocijenio je da Ministarstvo kulture brodskoj Tvrđavi ne daje važnost koju zaslužuje kao "jedna od prvih deset znamenitosti Republike Hrvatske".

Ravnatelj slavonskobrodske Galerije umjetnina Predrag Goll naglasio je važnost otvorenja Galerije "Branko Ružić i suvremenici" za suvremenu hrvatsku umjetnost.

Podsjetio je kako kipar Branko Ružić nije rodnom Slavonskom Brodu donirao samo svoja najbolja djela, nego je sa sobom doveo i "stvarno najznačajnije suvremene hrvatske kipare i slikare".

Govoreći o Branku Ružiću (1919.-1997.), autor stalnog postava Galerije prof. Mladen Pejaković naglasio je kako je Ružić svojom parolom - "sve je skulptura" - promijenio teme u hrvatskom kiparstvu.

"Naime, na prvoj izložbi, još u vrijeme socijalističkog realizma, Ružić izlaže kokoš, djevojčicu na romobilu, male stvari koje se čovjeku događaju svaki dan, ali ih izlaže na osviješten umjetnički način. To je ono što je Ružićeva kvaliteta koja je ostala sve do njegovoga kraja", kazao je Pejaković.

Podrijetlom iz Slavonskoga Broda, kipar Branko Ružić oporučno je prije smrti oko 400 svojih radova ostavio rodnome gradu.

Ugovor o donaciji potpisan je 1993. godine, a 1995. Grad je donio odluku o otvaranju Galerije.

Uređenje južnog dijela brodske Tvrđave u tu svrhu počelo je u rujnu 1998., a uz poteškoće završeno je u lipnju ove godine.

U uređenju toga prostora, veličine oko 1800 četvornih metara, uloženo je 11,8 milijuna kuna.

Na svečanom otvorenju Galerije "Branko Ružić i suvremenici" u Slavonskom Brodu, 15. lipnja, očekuje se velik broj uzvanika, među ostalima slikari i kipari koji su na Ružićev poziv donirali djela brodskoj Galeriji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙