FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PREDSTAVLJENA KNJIGA ZORICE VITEZ "HRVATSKI SVADBENI OBIČAJI"

ZAGREB, 15. lipnja 2004. (Hina) - Nakladnik Golden marketing - Tehničkaknjiga predstavio je danas knjigu Zorice Vitez "Hrvatski svadbeniobičaji", o kojoj su govorili etnolozi Aleksandra Muraj i IvicaLozica.
ZAGREB, 15. lipnja 2004. (Hina) - Nakladnik Golden marketing - Tehnička knjiga predstavio je danas knjigu Zorice Vitez "Hrvatski svadbeni običaji", o kojoj su govorili etnolozi Aleksandra Muraj i Ivica Lozica.

Autorica je najprije obradila sustavan pregled svadbenih događaja seljačkoga svijeta prve polovice 20. stoljeća, rekla je Muraj i dodala kako je obradba današnjih svadbenih svečanosti izvorni dokument o jednom obliku naših svetkovanja.

Knjiga pokazuje naše zajedničke i posebne običaje na cijelokupnom hrvatskom području, rekla Muraj.

Lozica je rekao kako ona popunjava prazninu u hrvatskoj etnologiji, primijetivši da je autorica sintetički obradila hrvatske svadbene običaje.

Knjiga govori o hrvatskim svadbenim običajima koji prate sklapanje braka, a uvriježeni su i zapisani u Hrvatskoj.

Knjiga "Hrvatski svadbeni običaji" (262 str.) u pet poglavlja obrađuje etnografiju hrvatskih svadbenih običaja, sklapanje braka, pregled svadbenih običaja, autoričina istraživanja u Hrvatskom zagorju, na otocima Zlarinu i Šolti, te svadbene običaje u suvremenosti.

Autorica je u knjigu uvrstila i radove Zvjezdane Antoš "Tri moslavačke mladenke" i Iris Biškupić Bašić "Gospa mlada z Gornjega Vrapča".

Zorica Vitez je znanstvena savjetnica zagrebačkoga Instituta za etnologiju i folkloristiku. Bavi se istraživanjem običaja, a angažirana je u popularizaciji i primjeni etnoloških istraživanja kao ravnateljica zagrebačke Međunarodne smotre folklora.

(Hina) xmk ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙