FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BERLUSCONI PREUZIMA ODGOVORNOST ZA PORAZ NJEGOVE STRANKE

RIM, 15. lipnja 2004. (Hina) - Talijanski premijer Silvio Berlusconipreuzeo je na sebe odgovornost za slab rezultat svoje stranke NaprijedItalijo na europskim i djelomičnim administrativnim izborima u Italijiizjavivši za talijanske medije od utorka da je zbog slabog rezultatana izborima potrebno pokrenuti reforme.
RIM, 15. lipnja 2004. (Hina) - Talijanski premijer Silvio Berlusconi preuzeo je na sebe odgovornost za slab rezultat svoje stranke Naprijed Italijo na europskim i djelomičnim administrativnim izborima u Italiji izjavivši za talijanske medije od utorka da je zbog slabog rezultata na izborima potrebno pokrenuti reforme.

"Pad broja glasova za Naprijed Italijo je moja krivica. Nisam očekivao tako nizak rezultat. Govorili su mi da bi Naprijed Italijo mogla dobiti oko 22 ili 23 posto glasova, ali nisam očekivao tako loš rezultat . Morat ćemo pokrenuti reforme", rekao je Berlusconi a objavljuje u utorak list "Corriere della Sera". Naprijed Italijo je dobila 21 posto glasova, a na prošlim europskim izborima 25 posto i talijanskim parlamentarnim 2001. dobila je 29 posto.

Zanimljivo je da je donedavna tv-novinarka RAI-a i poznato tv-lice Lilli Gruber, koja se kandidirala na europskim izborima na listi lijevog centra, Ujedinjeni u Maslini, dobila u izbornom okrugu centar dvostruko više glasova od Berlusconija. U Rimu je Gruber također dobila najviše glasova, na drugom je mjestu potpredsjednik vlade i čelnik Nacionalnog saveza Gianfranco Fini, a tek na trećemu je Berlusconi. Gruber, koja je u okrugu centar, jednom od pet u Italiji, dobila 650 tisuća glasova, a Berlusconi samo 300 tisuća, vrlo je zadovoljna uspjehom te je ponosno izjavila: "Pobijedila sam vlasnika televizija".

Berlusconija, koji je bio nositelj liste svoje stranke u svih pet izbornih okruga (sjeveroistok, sjeverozapad, centar, jug i otoci) iako kao premijer ne može ići i u Europarlament, najviše je ,čini se, pogodila činjenica da je dobio više od milijun glasova manje nego ranije. Na europskim izborima 1999., kada je bio u oporbi, dobio je nešto više od tri milijuna glasova, a sada je dobio oko dva milijuna. U gradu Rimu, Berlusconi je dobio samo 116.262 glasa, Gianfranco Fini je dobio 136.500, a Lilli Gruber čak 236.689 glasova.

U Europarlament prošao je i drugi tv-novinar s RAI-a, Michele Santoro, koji je bio smijenjen nakon Berlusconijevih kritika. Novinar Berlusconijevih televizija Alessandro Cecchi Paone nije, međutim, prošao za Europarlament, kao ni neke druge poznate ličnosti koje su se kandidirale u pokretu Naprijed Italijo, poputo skijašice Manuele Di Centa ili novinara Jasa Gawronskog, koji je, uz ostalo, napisao i knjigu razgovora s Ivanom Pavlom II., a svojedobno je 70-ih godina bio novinarom i na RAI-u.

No, veći poraz od onog na europskim izborima vladina je koalicija doživjela na administrativnim izborima, na kojima se glasovalo za 4.500 novih općinskih vijeća, 63 pokrajinska vijeća i regionalno vijeće i guvernera Sardinije. U 63 pokrajine pobjedu je lijevi centar ostvario u 54, u 7 je pobijedio desni centar, dok se u dvije ide u drugi krug. Guverner Sardinije postao je kandidat lijevog centra, informatički poduzetnik, osnivač tvrtke Tiscali, Renato Soru.

Očekuje se da će sada unutar desnoga centra doći do "poravnavanja" snaga te da će stranke vladajuće koalicije, koje su pokupile glasove koje je izgubio Berlusconijev pokret Naprijed Italijo, zatražiti da se to odrazi i na ministarske fotelje. Berlusconija očekuju teški dani, jer će s jedne strane morati zadovoljiti apetite svojih partnera u koaliciji, dok će mu s druge biti spočitavano da desni centar, iako ima većinu u Parlamentu, ne uživa većinsku potporu među Talijanima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙