FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ITALIJA: EUROPSKI I DJELOMOČNI IZBORI - MJERILO POTPORE BERLUSCONIJEVOJ VLADI

RIM, 11. lipnja 2004. (Hina) - Europski i djelomični administrativniizbori, koji se u Italiji održavaju 12. i 13. lipnja, doživljavaju seu talijanskoj javnosti i kao test koji treba dati odgovor na pitanjeima li još koalicija desnog centra premijera Silvija Berlusconijakonsenzus većine Talijana ili se jezičak na vagi nagnuo ulijevo.
RIM, 11. lipnja 2004. (Hina) - Europski i djelomični administrativni izbori, koji se u Italiji održavaju 12. i 13. lipnja, doživljavaju se u talijanskoj javnosti i kao test koji treba dati odgovor na pitanje ima li još koalicija desnog centra premijera Silvija Berlusconija konsenzus većine Talijana ili se jezičak na vagi nagnuo ulijevo.

Zapravo su se ti izbori pretvorili u "za" i "protiv" Berlusconija. Riječ je o prvim većim izborima u Italiji poslije parlamentarnih 2001. pa bi trebali poslužiti i kao mjerilo za odnose na talijanskoj političkoj pozornici. Berlusconi je već najavio kako nema namjeru podnijeti ostavku ni u slučaju poraza na ovim izborima, dok će oporbeni lijevi centar, koji se okupio oko imena predsjednika Europske unije Romana Prodija, ovisno o rezultatu izbora tražiti ostavku vlade. No, kao i u 25 zemalja nove Europe, tako su i u Italiji izbori u kojima sudjeluje 338 milijuna Europljana za izbor 732 zastupnika zapravo i mjerilo političkog stanja u zemlji.

Ovo su najmasovniji izbori na Starom kontinentu, koji će u jednom danu izabrati zastupnike za 455 milijuna europskih građana i, bez obzira na unutarnje svađe u pojedinim zemljama, predstavljaju glasovanje za jednu novu Europu u kojoj će jednom i Europarlament postati zakonodavno tijelo.

U Italiji će na izborima za Europski parlament oko 50 milijuna Talijana, koji su pozvani na birališta, proporcionalnim izbornim sustavom birati 78 parlamentaraca između 1586 kandidata. No uz ove izbore, oko 36,5 milijuna birača istodobno će na djelomičnim administrativnim izborima birati i gradonačelnike i vijećnike u 4518 općina, zatim vijećnike u 63 pokrajine, te novo regionalno vijeće Sardinije većinskim sustavom. Radi se, dakle, dva različita načina biranja za dvije različite stvari u dva dana.

Za europske izbore Italija je podijeljena u pet izbornih okruga, a u svima je, primjerice, nositelj liste desnog centra Berlusconi, premda ne može biti izabran u Europarlament. Na listama se nalaze i ministri koji također ne mogu biti izabrani, jer zakon brani da neki dužnosnik u Italiji bude istodobnom i europarlamentarac. Tako će birači glasovati praktički za virtualnu osobu, a praktički će se opredjeljivati za ili protiv Berlusconijeve liste. Među kandidatima ima i dosta poznatih imena iz svijeta novinarstva i zabave.

Broj glasača za europske izbore je izuzetno velik u Italiji. Od 57 milijuna Talijana pravo glasovanja ima čak 50 milijuna, što je 84 posto ukupnog pučanstva. Postotak je znatno porastao u odnosu na prije 20 godina kada je 1984. na birališta pozvano 78 posto ukupnog pučanstva.

Talijanske stranke su za predizbornu kampanju za europske izbore dobile ukupno 250 milijuna eura, no svaka će stranka na kraju dobiti dio tog velikog iznosa na osnovu rezultata koje će ostvariti. Berlusconijev pokret Naprijed Italijo izdvojio je 25 milijuna eura za predizbornu kampanju u nadi da će toliko moći nadoknaditi, dok je Lista Prodi izdvojila samo osam milijuna eura. Svaki pojedini kandidat može potrošiti i do 500 milijuna eura, ali mu oni neće biti nadoknađeni. Dakako da bi ih mogao djelomično nadoknaditi s plaćom europarlamentarca ako će biti izabran. Talijani su inače na popisu europarlamentaraca prisutnih na sjednicama Parlamenta na posljednjem mjestu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙