FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SUSRET MINISTRA ČOBANKOVIĆA I ESTONSKE MINISTRICE POLJOPRIVREDE

TALLINN, 7. lipnja 2004. (Hina) - Hrvatski ministar poljoprivrede,šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković susreo se uponedjeljak u Tallinnu s estonskom ministricom poljoprivrede EsterTuiksoo i tom je prilikom dao inicijativu za potpisivanje sporazuma osuradnji između Hrvatske i Estonije na području poljoprivrede, što jeestonska ministrica i prihvatila.
TALLINN, 7. lipnja 2004. (Hina) - Hrvatski ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković susreo se u ponedjeljak u Tallinnu s estonskom ministricom poljoprivrede Ester Tuiksoo i tom je prilikom dao inicijativu za potpisivanje sporazuma o suradnji između Hrvatske i Estonije na području poljoprivrede, što je estonska ministrica i prihvatila.

Ministar Čobanković, koji sa hrvatskim izaslanstvom boravi do 11. lipnja u Estoniji na studijskom putovanju o iskustvima pridruživanja EU, naglasio je da je Hrvatska zainteresirana za unapređivanje suradnje s Estonijom u poljoprivredi, zajedničkim ulaganjima, transferu tehnologije u znanosti i obrazovanju, te povećanju robne razmjene.

Estonija je bila jedna od najuspješnijih zemalja u pregovaranju s EU i njihova dobra iskustva željeli bi primjeniti u Hrvatskoj, kazao je. Naglasio je želju hrvatske Vlade da napreduje u integracijskim procesima i uđe u EU do 2007, pozvavši Estonijiu da sudjeluje u CARDS programu kao partner s Hrvatskom.

Ujedno je predao estonskoj ministrici pismo premijera Ive Sanadera u kojem se estonskom premijeru Juhanu Partsu izražava želja za uspostavljanjem što boljih odnosa i suradnje između dvije zemlje.

Estonska ministrica kazala je da će Estonija podržati ulazak Hrvatske u EU, u okviru svojih mogućnosti. Tuiksoo je napomenula da su početni efekti ulaska u EU lagani rast cijena, a posebno su zbog dodatnih poreza porasle cijene goriva i šećera. No, financijska potpora EU estonskoj poljoprivredi bit će dvostruko veća od one koju je mogla davati estonska Vlada. Započelo se s osnivanjem Agencije za plaćanje radi distribucije tih poticaja koje bi estonski poljoprivrednici mogli dobiti tek krajem godine, jer je u tijeku proces prijava za njih, kazala je .

U procesu prilagođavanja estonske poljoprivrede bili smo dosta "oštri" prema vlastitim poljoprivrednicima i prerađivačima i negativne posljedice toga su pad udjela zaposlenih u poljoprivrednom sektoru u ukupnoj zaposlenosti, u razdoblju od 1990. do danas, sa 15 na pet posto, a u tom su sektoru i najniže plaće, rekla je ministrica. No, s druge strane, kao nova članica EU, Estonija je jedina, uz Maltu, koja nema tranzicijsko razdoblje za prerađivače hrane, a i ostvarila je administrativne kvote za poljoprivredu kao Češka, koja je u potpunosti iskoristila financiranje Programa predpristupne pomoći za poljoprivredu i ruralni razvoj (SAPARD).

Prošlogodišnja robna razmjena između Hrvatske i Estonije iznosila je oko 2,4 milijuna američkih dolara, od čega je hrvatski izvoz iznosio oko pola mlijuna dolara, a od tog iznosa na poljoprivredni sektor otpada samo 4.000 dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙