FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ĐAPIĆ: HSP NE STOJI IZA PLAKATA POTPORE NORCU, ALI SE OD TAKVE AKCIJE NE OGRAĐUJE

ZAGREB, 12. lipnja 2004. (Hina) - HSP ne stoji iza akcije ljepljenjaplakata s potporom Mirku Norcu, ali nema potrebe ograđivati se odprava da netko na taj način iskazuje svoje protivljenje stavovimaVlade, izjavio je danas predsjednik HSP-a Anto Đapić.
ZAGREB, 12. lipnja 2004. (Hina) - HSP ne stoji iza akcije ljepljenja plakata s potporom Mirku Norcu, ali nema potrebe ograđivati se od prava da netko na taj način iskazuje svoje protivljenje stavovima Vlade, izjavio je danas predsjednik HSP-a Anto Đapić.

"HSP ne stoji iza te akcije, ako je to uopće i akcija, ali nema se potrebe ograđivati od demokratskih prava da bilo tko u Hrvatskoj lijepi plakate koji nikoga ne vrijeđaju", rekao je Đapić na konferenciji za novinare.

Ocijenio je kako nije dobro za Hrvatsku da premijer Ivo Sanader oštro osuđuje takvo izražavanje drugačijeg mišljenja, dok s druge strane HDZ ne dopušta da Sabor raspravi neprihvatljive kvalifikacije iz posljednih haških optužnica protiv hrvatskih generala.

"Stavovi Vlade da ono što joj se ne sviđa nije sukladno nacionalnim interesima nisu dobri za Hrvatsku", rekao je Đapić, istaknuvši kako je logično da se, zbog neodržavanja saborske rasprave o Haagu, legitimno izražava volja izvan parlamenta.

"Citiranje tko koliko voli Hrvatsku je neprimjereno, već vlast mora štititi maksimum legitimnog izražavanja volje, pa i na mirni prosvjed. I plakati i prosvjedi oblici su izvanparlamentarnog djelovanja i ne mogu se smatrati sumnjivim djelovanjem, kada dobro znamo da je u Račanovo doba bila normalna pojava na tisuće plakata i skupova potpore optuženim generalima", rekao je Đapić.

Najavio je da će HSP, ne bude li HDZ-ova vlast dopustila saborsku raspravu o haškim optužnicama do kraja lipnja, odnosno nakon što Hrvatska idućeg tjedna dobije status kandidata za EU, "za jednu oktavu više" podići kritike prema Vladi i Saboru.

"Već pet mjeseci više smo nego korektni prema Vladi u vezi s Haagom, kako joj ne bi otežali poziciju u pregovorima s EU, ali nakon 17. i 18. lipnja vršit ćemo stalni pritisak da se rasprava održi", dodao je.

Vladi je zamjerio nedostatak hrabrosti da se odupre pritiscima iz EU, posebno Italije i Slovenije oko suverenog prava na proglašenje ekološko-ribolovne zone.

"Vidljivo je da s odgodom primjene zone stvar ne završava jer Italija i Slovenija ne odustaju od pritisaka da Hrvatska povuče odluku o proglašenju zone. Pitanje je ima li Vlada moralno i političko pravo pristajati na ucjene, posebno kada se premijer Sanader poziva na zaštitu nacionalnih interesa", kazao je Đapić.

Upozorio je da će Hrvatska, nastavi li Vlada popuštati ucjenama, izgubiti dvije najvažnije političke bitke - obrana hrvatskog mora i zemljišta, koje ocjenjuje glavnim hrvatskim adutima pred ulazak u EU.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙