FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prvi puta u Italiji izbori i subotom

RIM, 12. lipnja 2004. (Hina/AR) - Talijani su danas 12. lipnja i sutra13. lipnja pozvani na birališta da izaberu 78 zastupnika za Europskiparlament, te regionalno vijeće na Sardiniji, i lokalne uprave upokrajinama i općinama.
RIM, 12. lipnja 2004. (Hina/AR) - Talijani su danas 12. lipnja i sutra 13. lipnja pozvani na birališta da izaberu 78 zastupnika za Europski parlament, te regionalno vijeće na Sardiniji, i lokalne uprave u pokrajinama i općinama.

Prvi puta se u Italiji glasuje i u subotu. Oko 50 milijuna Talijana pozvano je glasovati u subotu od 15 do 22 sata i nedjelju od 7 do 22 sata, a od njih će 38 milijuna birati i lokalnu upravu.

Predizborne kampanje su, po običaju, završile u polemikama, pa i oko poruka SMS s kojima je Predsjedništvo vlade pozvalo preko mobitela sve Talijane na birališta. Prve projekcije izbornih rezultata znat će se već u 22 sata u nedjelju, kada će i početi brojanje glasova, dok će brojanje listića za lokalne izbore započeti u ponedjeljak 14. lipnja u 14 sati.

"Italija ima podignutu ručnu kočnicu i prazne baterije", ocjena je koju je zatvarajući predizbornu kampanju u Napulju izrekao u petak uvečer (kampanja je zatvorena u 24 sata) predsjednik Europske komisije Romano Prodi, njegove liste Ujedinjeni za Maslinu. To je praktički Prodijeva priprema za povratak na talijansku pozornicu gdje će se novi parlamentarni izbori održati za dvije godine. Prodijeva lista namjerava na europskim izborima u Italiji dobiti 33 posto glasova. Talijansko gospodarstvo Prodi je ocijenio najgorim u Europi pošto se Njemačka počela pokretati kao i Francuska povećanjem izvoza, dok "Italija ima ispražnjene baterije, izgubljeno je povjerenje, a vladina politika dovela je do razjedinjenja".

Premijer Silvio Berlusconi, koji želi da njegov pokret Naprijed Italijo dobije 25 posto glasova, kao i ne prošlim europskim izborima dok je na izborima za talijanski Parlament 2001. dobio 29 posto, zaključio je svoju predizbornu kampanju u dnevnicima televizija prvog programa RAI-a i njegova Canala 5. Najavio je da će od siječnja 2005. svi Talijani plaćati manje poreza, te je kazao kako u Europi neće biti direktorija od tri zemlje (Velike Britanije, Njemačke i Francuske) koji bi isključivao Italiju. Berlusconi je dakako pozvao birače da glasaju za njegov pokret Naprijed Italijo, a ne za male stranke, jer je "to bačeni glas".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙