FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IZVJEŠĆE O SREBRENICI: POTVRĐENO UBOJSTVO VIŠE TISUĆA BOŠNJAKA

BANJA LUKA, 11. lipnja 2004. (Hina) - Vlada Republike Srpske u petak jeprihvatila Završno izvješće Povjerenstva za istraživanje događaja uSrebrenici u kojem je definitivno utvrđeno da je u ovome gradu , nakonšto ga je okupirala Vojska Republike Srpske, u razdoblju od 10. do 19.srpnja 1995. ubijeno više tisuća Bošnjaka i to na način kojipredstavlja "teško kršenje međunarodnog humanitarnog prava".
BANJA LUKA, 11. lipnja 2004. (Hina) - Vlada Republike Srpske u petak je prihvatila Završno izvješće Povjerenstva za istraživanje događaja u Srebrenici u kojem je definitivno utvrđeno da je u ovome gradu , nakon što ga je okupirala Vojska Republike Srpske, u razdoblju od 10. do 19. srpnja 1995. ubijeno više tisuća Bošnjaka i to na način koji predstavlja "teško kršenje međunarodnog humanitarnog prava".

U izvješću se konstatira da su izvršitelji nastojali prikriti ovaj zločin premještanjem tijela, o čemu svjedoče 32 do sada nepoznate lokacije masovnih grobnica od kojih su samo četiri primarne.

Informacije o tim grobnicama Povjerenstvo je dobilo, po prvi put, od tijela Vlade RS, te od svjedoka na terenu. Vlada je ranije umanjivala broj žrtava i dimenzije zločina, što je ogorčilo veliki dio javnosti u BiH i pod pritiskom međunarodne zajednice nastavljen je rad Povjerenstva za Srebrenicu.

"Povjerenstvo je došlo do značajnih podataka i nitko od nas ne može ocjenjivati izvješće, ali svakako se radi o povijesnoj činjenici suočavanja nas samih sa sobom", izjavio je novinarima uoči sjednice Vlade RS predsjednik Povjerenstva za Srebrenicu Milan Bogdanić.

Predsjednik RS Dragan Čavić nedavno je izjavio kako je "užasnut" činjenicama i saznanjima do kojih je došlo Povjerenstvo za Srebrenicu. On je također izjavio da se javnost Republike Srpske sada mora "suočiti s istinom".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙