FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

zajednica povratnika hrvatske o novom zakonu o područjima posebnog državnog interesa

ZAGREB, 11. lipnja 2004. (Hina) - Zajednica povratnika Hrvatske (ZPH) iresorna ministarstva izradila su novi zakon o područjima posebnogdržavnog interesa, od kojega se puno očekuje, poglavito oživljavanjegospodarstva u područjima poharanim ratom, a u Hrvatskom saboru trebaobi se naći prije ljetne stanke, rekao je predstavljajući zakon nadanašnjoj konferenciji za novinare predsjednik ZPH-a Josip Kompanović.
ZAGREB, 11. lipnja 2004. (Hina) - Zajednica povratnika Hrvatske (ZPH) i resorna ministarstva izradila su novi zakon o područjima posebnog državnog interesa, od kojega se puno očekuje, poglavito oživljavanje gospodarstva u područjima poharanim ratom, a u Hrvatskom saboru trebao bi se naći prije ljetne stanke, rekao je predstavljajući zakon na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik ZPH-a Josip Kompanović.

Očekujemo da se najesen u Hrvatskom saboru održi drugo čitanje i da se krajem godine, najkasnije početkom iduće taj novi zakon primjenjuje, rekao je Kompanović.

Naveo je da u izradi zakona sudjeluje potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor s kojom tjedno kontaktiraju.

Dodao je, da im je najavila da će ih idući tjedan primiti na završni razgovor oko pripreme zakona za saborsku sjednicu.

Suština novog zakona je oživljavanje gospodarstva na područjima od posebnog državnog interesa na način da se osnuju gospodarske ili poslovne zone, da država otpusti lokalnoj samoupravi svoju imovinu na tim područjima, bilo da je riječ o poslovnim objektima, vojarnama, poljoprivrednom ili građevinskom zemljištu te da se iz državnog proračuna te poslovne zone komunalno opreme. Lokalna samouprava tu bi imovinu potom ponudila zainteresiranim ulagačima. Predlaže se da lokalna samouprava može bez natječaja ustupiti ulagačima zemljište ili objekte u zakup, dati koncesiju ili ih im darovati ako ocijeni da je projekt dobar i da će zaposliti veći broj ljudi. Da bi se riješio problem zapošljavanja mladih obrazovanih ljudi poslodavcima bi se osigurale poticajne mjere. Poticajne mjere koje postoje 'rastegnut' će se s dosadašnjih dvije na šest godina. U sferi fiskalne politike uvelo bi se oslobađanja poslodavca od plaćanja doprinosa za zaposlenika.

Kompanović je rekao da ZPH već nekoliko godina radi na pripremi tog novog zakona. Konstituiranjem nove Vlade i Sabora od ZPH-a je zatraženo da predloži njegov koncept. Dodao je da su nacrt prije mjesec i pol predali predsjedniku Vlade Ivi Sanaderu. Nakon toga osnovana je radna skupina za izradu konačnog zakonskog teksta, koju koordinira i vodi ministar mora, razvitka i prometa Božidar Kalmeta, a u kojoj su ministri Ivan Šuker, Petar Čobanković, Marina Matulović-Dropulić i Branko Vukelić i predsjednik ZPH Josip Kompanović.

ZPH je danas na mandat od četiri godine u Upravni odbor izabrala četiri dopredsjednika ZPH - Nikolu Matekovića, Dragutina Glasnovića, Stipu Margaletića i Radoslava Bobanovića, a za tajnika zajednice Branka Beka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙