FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: HRVATI I OSTALI NARODI JUGOISTOČNE EUROPE DUGUJU ZAHVALNOST RONALDU REAGANU

ZAGREB, 11. lipnja 2004. (Hina) - Politika američkog predsjednikaRonalda Reagana uvelike je pridonijela hrvatskoj samostalnosti,ustvrdio je u razgovoru za Glas Amerike dr. Darko Bekić, veleposlaniki povjesničar, i "vjerojatno jedan od najboljih poznavatelja hrvatskoameričkih odnosa".
ZAGREB, 11. lipnja 2004. (Hina) - Politika američkog predsjednika Ronalda Reagana uvelike je pridonijela hrvatskoj samostalnosti, ustvrdio je u razgovoru za Glas Amerike dr. Darko Bekić, veleposlanik i povjesničar, i "vjerojatno jedan od najboljih poznavatelja hrvatsko američkih odnosa".

Iako je "u svjetskoj, a pogotovo europskoj - prije svega ljevičarskoj - javnosti" dočekan s velikim podsmijehom, Reagan se pokazao "jednim od najsposobnijih, najdalekovidnijih američkih predsjednika", naglašava Bekić, podsjećajući da je za mandata netom preminulog bivšeg američkog predsjednika "slomljena kičma svjetskom komunizmu".

"Pad komunizma je - osim ideološkog - imao i ogromno značenje u nacionalnom smislu. Padom komunizma nestale su posljednje višenacionalne autoritarne države. Tu prvenstveno mislim na Sovjetski Savez, na Jugoslaviju i na Čehoslovačku. Padom komunizma nastala je 21 suverena, nacionalna država", podsjeća Bekić u razgovoru za VOA-u.

Složivši se s ocjenom da bez Ronalda Reagana ne bi bilo ni neovisne Hrvatske, on ističe da "u tom smislu mi Hrvati, kao i drugi narodi jugoistočne Europe, možemo biti zahvalni ne samo Reaganu nego - u kontinuitetu - i drugim američkim predsjednicima iz Republikanske stranke".

"Treba se sjetiti i još jednog republikanskog predsjednika, Richarda Nixona, koji je početkom sedamdesetih godina, na Markovom trgu u Zagrebu, na zaprepaštenje tadašnje političke nomenklature, viknuo 'Živjela Hrvatska'. Taj Nixonov uzvik je tada za nas, nacionalno opredijeljene mlade ljude, bio događaj bez presedana. On nam je dao snagu da krenemo prema onome što je kasnije, za nekoliko godina, bilo poznato kao 'masovni pokret' iz 1971.", kaže Darko Bekić u razgovoru za VOA-u.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙