FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD HOĆE OBNAVLJANJE REZOLUCIJE UN-A O IZUZEĆU OD ICC-A

WASHINGTON/NEW YORK,20. svibnja(Hina) - Sjedinjene Države su zatražileda Vijeće sigurnosti u petak obnovi rezoluciju kojom se Amerikanciizuzimaju od Međunarodnog kaznenog suda (ICC).
WASHINGTON/NEW YORK,20. svibnja(Hina) - Sjedinjene Države su zatražile da Vijeće sigurnosti u petak obnovi rezoluciju kojom se Amerikanci izuzimaju od Međunarodnog kaznenog suda (ICC).

SAD je u srijedu predložio nacrt rezolucije kojom bi američki vojnici i dužnosnici koji djeluju u operacijama koje su odobrili Ujedinjeni narodi dobili imunitet od ICC.

Rezolucija predviđa imunitet za svo osoblje u UN-ovim misijama koji dolaze iz zemalja koje nisu ratificirale sporazum o ICC-u među kojima je i SAD.

Nova rezolucija znači samo obnavljanje rezolucije usvojene jednoglasno 2002. nakon što su Sjedinjene Države zaprijetile da će staviti veto na sve mirovne operacije UN-a. Obnovljena je prošle godine rezolucijom 1487.

SAD se protivi ICC-u navodeći strahovanje od politički motiviranog progona Amerikanaca, dok zagovornici Suda smatraju da je strah neutemeljen budući da je ICC predviđen tek kao posljednje sredstvo u progonu ratnih zločina, genocida i teških kršenja humanitarnog prava ukoliko zakaže domaće sudstvo.

"Imajući na umu nedavna otkrića u zatvoru Abu Ghraib, američka vlada je odabrala krajnje nezgodan trenutak da zatraži poseban tretman u ratnim zločinima", rekao je Richard Dicker iz američke organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch.

"Vijeće sigurnosti UN-a ne bi trebalo dati nikakve posebne povlastice bilo kojoj zemlji, uključujući Sjedinjene Države", istaknuo je on.

HRW je priopćio kako Bushova vlada želi progurati rezoluciju o ICC-u što je moguće brže kako to sporno pitanje ne bi zasjenilo napore da pridobije potporu Vijeća sigurnosti za prijenos suverenosti na Iračane 30. lipnja.

SAD je za vrijeme predsjednika Billa Clintona potpisao sporazum o ICC-u, ali je vlada predsjednika Busha povukla potpis. Washington je do sada s 89 zemalja potpisao bilateralne sporazume o neizručivanju Amerikanaca ICC-u.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙