FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U TRAVNJU OTKUPLJENO POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA ZA 388 MILIJUNA KUNA

ZAGREB, 11. lipnja 2004. (Hina) - U Hrvatskoj je u travnju ove godineotkupljeno i prodano poljoprivrednih proizvoda u vrijednosti 387,9milijuna kuna, od čega je nešto više od četvrtine, 25,3 posto, ili98,3 milijuna kuna otkup od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava,podatci su Državnog zavoda za statistiku.
ZAGREB, 11. lipnja 2004. (Hina) - U Hrvatskoj je u travnju ove godine otkupljeno i prodano poljoprivrednih proizvoda u vrijednosti 387,9 milijuna kuna, od čega je nešto više od četvrtine, 25,3 posto, ili 98,3 milijuna kuna otkup od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, podatci su Državnog zavoda za statistiku.

Ukupan je otkup u travnju ove godine viši od otkupa u travnju prošle godine za 6,3 posto, pri čemu je znatnije, za 19,5 posto, porastao otkup od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, dok je prodaja iz vlastite proizvodnje pravnih osoba porasla za 2,4 posto, na 282,7 milijuna kuna.

Travanj je ujedno i prvi mjesec u ovoj godini u kojemu je zabilježen porast otkupa i prodaje poljoprivrednih proizvoda u odnosu na prošlu godinu (mjesec na mjesec), no, istodobno je otkup u travnju za oko oko deset milijuna kuna manji nego li u ožujku ove godine (kada je njegova vrijednost bila 398,2 milijuna kuna).

Vrijednosno najveći udio, gotovo 30 posto, u otkupu i prodaji ima grubo obrađeno drvo, kojega je u travnju ove godine otkupljeno i prodano u vrijednosti 112,7 milijuna kuna.

Najveći udio obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava bilježi se pak kod otkupa svježeg mlijeka kojega je u travnju ukupno otkupljeno i prodano u vrijednosti 74,4 milijuna kuna, od čega čak 70 milijuna kuna otkupom od obiteljskih gospodarstava.

Prema proizvodima pak najveći se porast u travnju ove godine u odnosu na prošlogodišnji travanj bilježi u otkupu i prodaji tovljenih pilića. Njih je u travnju ove godine otkupljeno i prodano 2,2 tisuće tona, što je tri puta više nego u travnju prošle godine (712 tona).

Statistika također bilježi i znatniji rast otkupa i prodaje konzumnih jaja, a u travnju otkupljenih i prodanih 23,7 milijuna komada je 69,2 posto više nego u lanjskom travnju.

U odnosu na prošlogodišnji travanj bilježi se i rast otkupa i prodaje pšenice, za 20,8 posto (2,5 tisuća tona), dok se značajniji pad, od čak 62,3 posto, bilježi kod merkatilnog kukuruza kojega je u travnju ove godine otkupljeno i prodano 3,7 tona.

Zbroje li se statistički podatci za četiri ovogodišnja mjeseca vrijednost otkupa i prodaje poljoprivrednih proizvoda u tom je razdoblju iznosila ukupno 1,4 milijarde kuna.

Statistika pak o robnoj razmjeni Hrvatske s inozemstvom pokazuje da je uvoz hrane i živih životinja u prva četiri mjeseca ove godine premašio 2,2 milijarde kuna, što je 11,4 posto više nego u istom razdoblju lani.

Istodobno je pak hrvatski izvoz hrane i živih životinja smanjen za 27,4 posto i u prva je četiri mjeseca ove godine iznosio 974 milijuna kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙