FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Sloveniji polako jenjava kampanja za Europske izbore

LJUBLJANA,10. lipnja(Hina) - Slovenske političke stranke polako privodekraju jednomjesečnu kampanju pred nedjeljne izbore na kojima će 1,6milijuna domaćih birača odabrati 7 svojih predstavnika u Europskomparlamentu.
LJUBLJANA,10. lipnja(Hina) - Slovenske političke stranke polako privode kraju jednomjesečnu kampanju pred nedjeljne izbore na kojima će 1,6 milijuna domaćih birača odabrati 7 svojih predstavnika u Europskom parlamentu.

Kampanja koju je većina ovdašnjih komentatora ocijenila kao neinventivnu i standardnu jer se vodi plakatima koji pokazuju "obiteljske portrete" stranačkih čelnika završava u noći s petka na subotu. Rezultati će biti poznati u nedjelju nekoliko sati nakon zatvaranja birališta, a prognoze govore da neće biti iznenađenja i da će glasove osvojiti već afirmirane stranke vladajuće koalicije i oporbe, te da se može očekivati da će se izborima odazvati više od polovine birača.

Premijer Anton Rop izjavio je kako očekuje uspjeh svojih liberalnih demokrata (LDS) i da na izbore gleda s optimizmom.

"Naša lista kandidata zbir je znanja, kompetentnosti i kredibilnosti", rekao je Rop na jednom od završnih skupova pred kraj kampanje. Njegova stranka inače nastupa na listi s Udruženom listom demokratskih umirovljenika (DESUS) i očekuje 4 mjesta u europskom parlamentu.

Promatrači ocjenjuju da malo šanse za izbor u parlament ima Nacionalna stranka (SNS) Zmage Jelinčiča koja za razliku od ostalih otvoreno zastupa nacionalnu zatvorenost i antieuropsku orijentaciju.

Jelinčičev zamjenik i drugi na listi kandidata Sašo Peče izjavio je na konferenciji za novinare da veće stranke žele što manji odaziv birača na izborima, kako bi progurali svoje kandidate, no da pripadnici Nacionalne stranke državi nude "pojas za spašavanje" nakon što je bezglavo skočila u bazen zvan Europska unija.

Predsjednik stranke Jelinčič rekao je na konferenciji za novinare da oni nude stručno najosposobljeniju listu iako nisu trošili mnogo novca u kampanji.

"Slovenski predstavnici do sada u europskim institucijama nisu napravili ništa za svoju državu", ustvrdio je Jelinčič. Ukoliko stranka dobije svog predstavnika u Europskom parlamentu, oni će nastupati sasvim samostalno i bez povezivanja u stranačke grupacije, najavili su Jelinčič i Peče.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙