FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ITALIJA HOĆE ZAŠTITITI NAPOLITANSKU PIZZU

RIM, 10. lipnja 2004. (Hina/dpa) - U nastojanju da jedno od svojihnajslavnijih tradicionalnih jela zaštiti od stranih imitacija, Italijaje izdala stroge smjernice za pripremu originalne pizze napoletane.
RIM, 10. lipnja 2004. (Hina/dpa) - U nastojanju da jedno od svojih najslavnijih tradicionalnih jela zaštiti od stranih imitacija, Italija je izdala stroge smjernice za pripremu originalne pizze napoletane.

Propisi se odnose na veličinu, sastojke, temperaturu pećnice i način pripreme.

Pizza ne smije biti promjera većeg od 35 centimetara, debljina u sredini mora biti 0,3 cm, a tijesto sa strane ne smije biti više od 2 centimetra.

Prema napucima, na pizzu moraju ići svježe rajčice, bosiljak i sir mozzarella Buffalo, a točno su određeni i tip brašna, kvasca i maslinova ulja.

Pizze se moraju peći u krušnoj peći na drva, na temperaturi od 485 Celzijevih stupnjeva.

"Ovo je važan korak naprijed u borbi protiv međunarodnih gastronomskih pirata", kaže se u priopćenju poljoprivredne organizacije Coldiretti.

Smjernice za pripremu pizze izdane su 25. svibnja u sklopu globalne kampanje talijanskoga ministarstva poljoprivrede koje želi zaštititi tipičnu talijansku hranu od stranih imitacija.

Iako je podrijetlo pizze zapravo nepoznato, pizza je talijanska riječ za pitu, a vjeruje se da je potekla iz Napulja prije otprilike tisuću godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙