FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TROJE HRVATSKIH DRŽAVLJANA KRIJUMČARILI NAFTU U BiH

SARAJEVO,19. svibnja(Hina) - Troje hrvatskih državljana uskoro će bitioptuženo zbog krijumčarenja nafte u Bosnu i Hercegovinu i utaju porezau iznosu od oko 800 tisuća eura, objavile su u srijedu banjalučke"Nezavisne novine" pozivajući se na izvore iz Tužiteljstva BiH.
SARAJEVO,19. svibnja(Hina) - Troje hrvatskih državljana uskoro će biti optuženo zbog krijumčarenja nafte u Bosnu i Hercegovinu i utaju poreza u iznosu od oko 800 tisuća eura, objavile su u srijedu banjalučke "Nezavisne novine" pozivajući se na izvore iz Tužiteljstva BiH.

Ukupno devet osoba, među kojima su uz hrvatske i državljani BiH te Srbije i Crne Gore, osumnjičeno je da su tijekom 2003. godine iz Hrvatske i Mađarske uvezle u BiH naftu u vrijednosti od 8,8 milijuna konvertibilnih maraka (oko 4,4 milijuna eura) a pritom nisu platitili nikakav porez, potvrdila je državna tužiteljica BiH Biljana Simeunović.

Prvoosumnjičeni u ovom slučaju je Zijad Poljo iz Brčkog, koji ima hrvatsko državljanstvo. Poljo je bivši profesionalni kick-boksač i vlasnik je tvrtke "Poljo oil" sa sjedištem u Brčkom.

On je zakonito uvezenu naftu za sada nepoznatim osobama prodavao za gotov novac, a fiktivno je prikazivao razduženje nafte i naftnih derivata po veleprodajnim cijenama za šest nepostojećih poduzeća.

Polji je u ovom poslu pomagala Zemina Šabanović, također hrvatska državljanka, koja je obrađivala potrebne potvrde i vršila uplate.

Njih dvoje donedavno su bili u pritvoru u Sarajevu, a pušteni su nakon što je za njih uplaćeno jamstvo.

Treći hrvatski državljanin umiješan u krijumčarenje je Adam Dejan, vlasnik tvrtke "ADDE Tuzla" i on je nedostupan bosanskohercgovačkom pravosuđu, jer se nalazi u Hrvatskoj.

Tužiteljica Simeunović kazala je kako su hrvatske vlasti izvijestile Tužiteljstvo BiH da Dejana ne žele izručiti, no da će to učiniti s dvojicom državljana BiH Alenom Hebibovićem i Dragoljubom Kalenderom, također osumnjičenim u ovom slučaju. Njih dvojica trenutačno su u ekstradicijskom pritvoru u Hrvatskoj.

U pritvoru u BiH trenutačno su dvije osobe osumnjičene za krijumčarenje nafte kao i državljanin SCG Bogdan Vasić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙