FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MOSTAR: OSLOBAĐAJUĆA PRESUDA DIREKTORU HERCEGOVAČKE BANKE I.KARLOVIĆU

MOSTAR, 24. svibnja 2004. (Hina) - Sudsko vijeće Županijskoghercegovačkoneretvanskog suda izreklo je u ponedjeljak oslobađajućupresudu bivšem direktoru Hercegovačke banke Ivici Karloviću, koji jebio optužen za zloporabu položaja i nanošenje štete banci.
MOSTAR, 24. svibnja 2004. (Hina) - Sudsko vijeće Županijskog hercegovačkoneretvanskog suda izreklo je u ponedjeljak oslobađajuću presudu bivšem direktoru Hercegovačke banke Ivici Karloviću, koji je bio optužen za zloporabu položaja i nanošenje štete banci.

Optužnica je teretila Karlovića da je u ožujku 2000. godine nezakonito odobrio kredit od milijun i 100 tisuća konvertibilnih maraka (oko 550 tisuća eura) tvrtki Gratex iz Tomislavgrada koji ta tvrtka nije vratila u predviđenom roku.

Predsjednik Sudskog vijeća Slavko Pavlović je u obrazloženju oslobađajuće presude rekao kako je Karlović odobravajući kredit ovoj tvrtki zloupotrijebio položaj ali nije nanio štetu Hercegovačkoj banci jer nije znao da kredit neće biti pravodobno vraćen.

Oslobađajuća presuda Karloviću u Županijskom sudu u Mostaru izrečena je desetak dana uoči davanja izjave o krivnji pred Državnim sudom BiH u Sarajevu. Karlović je u skupini hrvatskih dužnosnika iz BiH protiv kojih je nedavno tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal pri Tužiteljstvu BiH John McNair podigao optužnicu tereteći ih za zloporabu položaja i ovlasti, odnosno pronevjeru novca u slučaju "Hercegovačka banka".

Optuženi su još bivši član Predsjedništva BiH Ante Jelavić, bivši ministar obrane Federacije BiH Miroslav Prce, bivši direktor Hercegovina osiguranja Miroslav Rupčić koji su uhićeni 23. siječnja ove godine i od tada se nalaze u pritvoru u zatvoru Kula kod Sarajeva. Optužen je i fra Ivan Ševo, bivši član Upravnog odbora Hercegovačke banke, ali on kao i Karlović nisu u pritvoru.

Međunarodna inspekcija je ustanovila da se ne zna kako je iz Hercegovačke banke nestalo oko 100 milijuna eura koje je Vlada Republike Hrvatske namijenila kao pomoć HVO-u i Hrvatima u BiH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙