FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PREGOVORI IZMEĐU HZZO I FARMACEUTSKIH KOMPANIJA 'KVRGAVI'

ZAGREB, 9. lipnja 2004. (Hina) - Hrvatski zavod za zdravstvenoosiguranje (HZZO) najavio je na današnjoj konferenciji za novinare daće liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti moći propisivatilijekove na recept koje pacijentima preporuče i specijalisti uprivatnoj praksi
ZAGREB, 9. lipnja 2004. (Hina) - Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) najavio je na današnjoj konferenciji za novinare da će liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti moći propisivati lijekove na recept koje pacijentima preporuče i specijalisti u privatnoj praksi

Predsjednik upravnog vijeća HZZO-a Stjepan Bačić rekao je nakon sjednice Vijeća da je ta odluka rezultat kompromisa HZZO-a i Hrvatske liječničke komore.

Dodao je da će liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti trebati na poleđini recepta navesti naziv privatne ambulante i broj licencije specijalista.

Na današnjoj sjednici potpisani su ugovori s 5.500 liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, dok s 58 liječnika kojima je istekao rok, ugovori nisu potpisani jer su prešli 65 godina života. O ugovorima s tim liječnicima trebalo bi se odlučiti na idućoj sjednici.

Osvrćući se na tijek pregovora s farmaceutskim tvrtkama o sniženju cijena lijekova koji se izdaju na recept, direktor HZZO-a Većeslav Bergman ocijenio ih je "kvrgavima".

"Farmaceutske tvrtke nisu sklone našim prijedlozima pa smo stali na pola puta", rekao je Bergman, no nije želio otkriti koje tvrtke koče pregovore.

Dodao je će se rezultati pregovora, koji bi trebali biti gotovi do 16. lipnja, znati kad se farmaceutske tvrtke očituju na prijedloge HZZO-a.

HZZO predlaže da se cijene generičkih lijekova različitih dobavljača snize za 25 do 30 posto, dok je o dijelu lijekova koje proizvodi samo jedna tvrtka spreman pregovarati.

Ta ustanova je domaćim i stranim farmaceutskim tvrtkama predložila sniženje cijena lijekova jer se sadašnji tempo potrošnje više ne može održati, budući da je samo u ovogodišnja tri mjeseca potrošnja porasla za 15 posto.

Bergman procjenjuje da bi HZZO, popuste li tvrtke u cijenama lijekova, do kraja godine mogao uštedjeti između 300 i 400 milijuna kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙