FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MADRID: MUZEJ THYSSEN-BORNEMISZA BOGATIJI ZA 220 SLIKA

MADRID, 9. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Veliki madridski muzejThyssen-Bornemisza dobio je novu zgradu površine 8.000 četvornihmetara u kojoj će biti izloženo 220 slika iz privatne kolekcije meceneCarmen Thyssen-Bornemisze, među kojima se nalaze neka od najpoznatijihdjela Moneta, Renoira, Gauguina i Picassa.
MADRID, 9. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Veliki madridski muzej Thyssen-Bornemisza dobio je novu zgradu površine 8.000 četvornih metara u kojoj će biti izloženo 220 slika iz privatne kolekcije mecene Carmen Thyssen-Bornemisze, među kojima se nalaze neka od najpoznatijih djela Moneta, Renoira, Gauguina i Picassa.

Zbirka "Carmen Thyssen-Bornemisza", nazvana po udovici baruna Hansa Heinricha Von Thyssen-Bornemisze, koji je preminuo u travnju 2002., posuđena je na 11 godina madridskoj pinakoteci u kojoj se već nalazi povijesna zbirka obitelji Thyssen-Bornemisza, koju je španjolska država kupila 1993. za 338 milijuna američkih dolara.

Širenje muzeja, koje je španjolsku državu stajalo 44 milijuna eura, prema ministrici kulture Carmen Calvo, omogućilo je povećanje izložbenog prostora za 50 posto: muzej je dobio 16 novih dvorana i dva nova prostora za privremene izložbe i ubuduće će javnosti moći predstaviti do tisuću slika.

Zbirka koju je Carmen Cervera, peta supruga baruna Thyssen-Bornemisze i bivša Miss Španjolske 1961., prikupila tijekom dvadeset godina "po sadržaju je vrlo slična povijesnoj obiteljskoj zbirci, a uključuje nizozemsko slikarstvo 17. stoljeća, međunarodno slikarstvo i američke umjetnike 19. stoljeća, a jezgru čine impresionisti i postimpresionisti", rekao je glavni konzervator muzeja Tomas Llorens.

Javnost će tako moći vidjeti neka od najpoznatijih djela Picassa, Moneta, Reonira, Degasa i Gauguina.

Do 2005. proširena bi trebala biti još dva madridska muzeja: povijesni Prado, u kojemu su djela el Greca, Velazqueza i Goye te nacionalni muzej moderne umjetnosti Reina Sofia u kojemu su izloženi Picasso i Dali.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙