FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 4,30 SATI

ZAGREB, 8. lipnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do4,30 sati.
ZAGREB, 8. lipnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 4,30 sati.

ZAGREB - Izložbu "Na prijelomu stoljeća - španjolska umjetnost (1881.-1925.)" iz fundusa madridskog muzeja "Centro de Arte Reina Sofia" sinoć su svečanim rezanjem vrpce u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu otvorili ministar kulture Božo Biškupić i španjolski veleposlanik u Zagrebu Alvaro Sebastian de Erice. Obojica su se složila kako ta izložba za Hrvatsku osim kulturološke ima i svojevrsnu političku važnost, jer se Hrvatska ovaj mjesec treba izboriti za početak pregovora o ulasku u Europsku uniju, a izložba bi trebala biti znak potpore Španjolske Hrvatskoj na tom putu. To je i prva izložba nekoga španjolskog nacionalnog muzeja u Hrvatskoj. Izloženo je 36 radova - 22 slike i 14 skulptura - dvadeset i dvoje poznatih španjolskih umjetnika, zastupljeno razdoblje označilo je početak novih strujanja u španjolskom slikarstvu i kiparstvu, a tematski obrađuju nekoliko nacionalnih tema, napose o čovjeku i ljudskom tijelu.

ĐAKOVO - U povodu prve obljetnice posjeta pape Ivana Pavla II. Đakovačkoj i srijemskoj biskupiji 7. lipnja 2003. sinoć je u Spomen-muzeju biskupa "Josipa Jurja Strossmayera" u Đakovu otvorena izložba fotografija o papinu posjetu toj najistočnijoj hrvatskoj biskupiji. Izloženo je 50-ak fotografija Zlatka Mesića i Marka Perića iz Đakova, Marina Topića iz Osijeka te fotomaterijal lista L'Osservatore Romano. Među izlošcima je i fotografija Ivana Pavla II. sa šokačkim šeširom, koja je postala jedan od najdojmljivijih vizualnih simbola trećega papina pastirskog pohoda Hrvatskoj. Otvorivši izložbu, đakovački i srijemski biskup msgr. Marin Srakić istaknuo je "duhovnu poruku i snagu posjeta Svetog Oca biskupiji koja i danas trpi ratne ožiljke".

STARI GRAD - U Starigradskom zaljevu na otoku Hvaru jučer je počela akcija pokrivanja folijom morskog dna kako bi se spriječilo širenje zloglasne alge Caulerpa taxifolia. Akciju organiziraju ronilačka udruga Bios i tvrtka Profectus splitskog poduzetnika Vicencija Blagajića, zajedno s roniocima dobrovoljcima, a odazvali su joj se i ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta te košarkaš Dino Rađa. Folijom je pokriveno 80 četvornih metara morskog dna u Vali Ferandini kod hotela Heliosa u Starom Gradu, u kojemu se alga što uništava sav životinjski i biljni svijet, iako nije opasna za ljude, pojavila još 1994. Danas zahvaća više od 50 hektara, a jedini je pouzdan način njezina uništavanja čupanje i pokrivanje folijom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙