FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BEČ: GRAFIČKI CIKLUSI GOYE U MUZEJU "LEOPOLD"

BEČ, 3. lipnja 2004. (Hina) - Izložba "Grafički ciklusi" najpoznatijegašpanjolskog slikara i grafičara 18. stoljeća Francisca de Goye (1746.-1828.) otvorit će se večeras u Muzeju "Leopold" u Beču.
BEČ, 3. lipnja 2004. (Hina) - Izložba "Grafički ciklusi" najpoznatijega španjolskog slikara i grafičara 18. stoljeća Francisca de Goye (1746. -1828.) otvorit će se večeras u Muzeju "Leopold" u Beču.

Izloženo je gotovo 300 djela, od toga 228 grafika, četiri potpuno očuvana grafičkih ciklusa: "Los Caprichos" (prikazuje socijalnu politiku i društvo, plemstvo, crkvu, inkviziciju), "Los Desastres de la Guerra" (prikazuje sve strahote jada, boli i patnja Napoleonov rata protiv Španjolske), "La Tauromaquila" (prikazuje koliko je borba s bikovima duboko ukorijenjena u španjolskoj duši), "Los Disparates" (prikazuje ludorije kako u društvu vladaju laži i licemjerje što vodi neizbježivo pobjedi bola, straha i smrti). Zatim su prikazani bakropisi prema Velazquezu, dva ulja na drvu i crteži.

"Goyini grafički ciklusi nastali su od 1778. do 1824., Goya je bio i slikar i grafičar", rekao je danas na konferenciji za novinare direktor Muzeja "Leopold" Rudolf Leopold. Dodao je da je posebnost njegova garfičkoga opusa što nema biblijskih, povijesnih i uobičajenih genre motiva, nego do izražaja dolaze Goyina osobna iskustva, viđenja stvarna života, promatranje i vizije.

Grafički radovi Francisca de Goye fantastičan su prikaz stvarna života kaotična vremena, a izložba je pregled njegova grafičkoga stvaralaštva, koje je otvorilo "vrata moderne", rekao je direktor Gradskog muzeja Oldenburga Ewald Gaessler, odakle su djela posuđena za bečku izložbu.

Osim Goyine izložbe, koja traje do 20. rujna, bit će praizvedena opera "Goya". U naslovnoj će ulozi nastupiti Placido Domingo, a izvest će se u sklopu ljetnoga bečkog festivala "Klagenbogen".

(Hina) xspđ ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙