FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ITALIJA: JOŠ JEDAN BOMBAŠKI NAPADI NA NACIONALNI SAVEZ

RIM, 9. lipnja 2004. (Hina) - Najnoviji u nizu bombaških napada nasjedišta i predstavnike talijanske političke stranke, Nacionalnisavez, zbio se u utorak kasno navečer, kada je na Trgu Maggiore uBologni bomba eksplodirala u trenutku dok je govorio čelnik tedesničarske stranke i potpredsjednik talijanske vlade GianfrancoFini.
RIM, 9. lipnja 2004. (Hina) - Najnoviji u nizu bombaških napada na sjedišta i predstavnike talijanske političke stranke, Nacionalni savez, zbio se u utorak kasno navečer, kada je na Trgu Maggiore u Bologni bomba eksplodirala u trenutku dok je govorio čelnik te desničarske stranke i potpredsjednik talijanske vlade Gianfranco Fini.

U napadu je lakše ozlijeđeno osam osoba, no Fini nije prekinuo miting nego je, dapače, pozvao okupljene da se ne raziđu i da budu mirni.

To je bio četvrti napad u zadnjih nekoliko dana na predstavnike bivše neofašističke stranke MSI, a sadašnjeg Nacionalnog saveza.

Smatra se da su svi napadi povezani s europskim i regionalnim izborima, koji će se u Italiji održati 12. i 13. lipnja. U mjestu Nuoro na Sardiniji, te u Livornu i Salernu, oštećena su sjedišta Finijeve stranke. U napadima koji su se dogodili u noći sa subote na nedjelju napadnuta su izborna sjedišta ministara okolice Altera Matteolija (u Livornu) i komunikacija Maurizia Gasparrija (u Salernu), dok je u mjestu Nouro na Sardiniji u ponedjeljak u noći napadnuto sjedište Bruna Murgia, čelnika Nacionalnog saveza u regiji i kandidata na europskim izborima.

Za razliku od napada u Livornu i Salernu, za koje nitko nije preuzeo odgovornost, za napad u Nuoru odgovornost je preuzela jedna ljevičarska organizacija. Pred glavnim izbornim stožerom Bruna Murgia policija je pronašla letak s potpisom "Proleterskih jezgri za komunizam", organizacije koja želi naslijediti Crvene brigade.

"Nije riječ o vandalizmu", rekao je u srijedu ministar unutarnjih poslova Giuseppe Pisanu, "niti o jednostavnom političkom nasilju. Napad je težak čin terorističkog tipa". Pisanu je dodao kako se pored raznih oblika političke nezakonitosti u Italija "razvijaju aktivnosti terorističkog tipa u kojima se naziru komponente marksističko-lenjinističkog oblika novih anarhističkih skupina".

Prema procjenama talijanske policije, ponovo se razvija neka vrsta terorizma političkog predznaka.

Bombe koje su podmetane u ovim napadima kućne su izrade. Ona koja je podmetnuta kraj pozornice na kojoj je u Bologni govorio Fini nije u potpunosti eksplodirala, nego je ekspodirao samo jedan njezin dio, neka vrsta detonatora, koji je trebao prouzročiti veću eksploziju odnosno paljenje zapaljive tekućine. Da je do toga došlo zasigurno bi bilo i više ozlijeđenih.

Sve političke snage osudile su terorističke napade na sjedišta i čelnika Nacionalnog saveza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙