FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 9,30 SATI

ZAGREB, 9. lipnja 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih vijestido 9,30 sati
ZAGREB, 9. lipnja 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih vijesti do 9,30 sati

SEA ISLAND

Američki predsjednik George W. Bush pozdravio je u utorak, otvarajući summit skupine G8, novu rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o Iraku, ocjenjujući je "velikom pobjedom za irački narod". "Današnje glasovanje u Vijeću sigurnosti UN-a je velika pobjeda za irački narod", izjavio je Bush novinarima koji prate Summit skupine G8 u Sea Islandu. "Rezolucija pokazuje da stojimo rame uz rame s iračkim narodom", dodao je Bush. Za vrijeme fotografiranja s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, Bush je kazao da rezolucija podržava prijelaznu iračku vladu. "Cijenom tvoju pomoć, Vladimire, da je rezolucija Vijeća sigurnosti danas donesena", poručio je Putinu, koji je komentirao: "Bez ikakvog pretjerivanja, tvrdim da je to veliki korak naprijed".

SAVANNAH

Skupina osam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G8) želi pomoći u osnivanju globalnih mirovnih snaga koje bi u sljedećih pet do šest godina narasle na više od 50.000 vojnika, priopćili su u utorak navečer visoki američki dužnosnici. Dvojica dužnosnika su pojasnila da je inicijativa proistekla iz zahtjeva afričkih čelnika da G8 pomogne u okončanju ratova na afričkom kontinentu. "Središte inicijative biti će obećanje G8 da u idućih pet do šest godina obuči oko 50.000 mirovnih vojnika širom svijeta, počevši u Africi", rekao je jedan od dužnosnika koji je želio ostati anoniman. Iako će inicijativa prvo zaživjeti u Africi, gdje su mirovne snage najpotrebnije, poprimit će svjetske razmjere, tvrde izvori. "Ideja je da ljude obučimo, opremimo i omogućimo im da odu gdje god je to potrebno", rekla su dvojica dužnosnika, spomenuvši Italiju kao zemlju koja je već ponudila svoje centre za obuku. Prema njihovim riječima, Bushova će administracija za tu inicijativu od Kongresa zatražiti 660 milijuna dolara.

SAVANNAH

Sljedeći summit šefova vlada i država G8 održat će se, pod britanskim predsjedanjem, u proljeće 2005. godine u Gleneaglesu u Škotskoj, piše u srijedu glasgowski dnevni list The Herald. Prema istom izvoru, britanski premijer Tony Blair bi to trebao objaviti u četvrtak, posljednjeg dana summita industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta koji se održava na Sea Islandu u američkoj državi Georgiji. Naredne je godine, naime, na Velikoj Britaniji red da bude domaćin redovitom godišnjem sastanku na vrhu G8. Luksuzni hotel u Gleneaglesu u kojem bi se trebao održati summit nalazi se na pola puta između Glasgowa i Edinburgha. G8 okuplja SAD, Japan, Veliku Britaniju, Njemačku, Italiju, Francusku, Kanadu i Rusiju.

JERUZALEM

Vlada izraelskog premijera Ariela Sharona više ne raspolaže većinom u parlamentu, no oporba nije u mogućnosti srušiti vladu, izjavio je u srijedu Gideon Saar, predsjednik kluba zastupnika vladajućeg Likuda u Knessetu. "Koalicija raspolaže s potporom 59 od 120 zastupnika, ali oporba ne može mobilizirati 61 zastupnika kako bi vlada pala", rekao je Saar u radijskoj izjavi. Koalicija premijera Sharona doživjela je u utorak novi udarac nakon ostavke ministra stanovanja Effija Eitama i zamjenika ministra iz ureda premijera Yitzhaka Levya. Obojica su članovi Vjerske nacionalne stranke koja donosi glasove židovskih naseljenika. Koaliciju su napustili u znak prosvjeda zbog vladina usvajanja plana o povlačenju iz Gaze kojim se predviđa napuštanje 20-ak kolonističkih naselja.

WASHINGTON/QUITO

Hrvatski veleposlanik u Sjedinjenim Državama Ivan Grdešić sudjelovao je od 6. do 8. lipnja u svojstvu stalnog promatrača u radu Opće skupštine Organizacije američkih država (OAS) koja je održana u ekvadorskom glavnom gradu Quitu. Ova 34. po redu Opća skupština OAS-a bila je posvećena problemu korupcije i njezinom utjecaju na demokratsku upravu u američkim zemljama. Trideset četiri članice OAS-a u završnom dokumentu zasjedanja obećale su boriti se protiv korupcije koja ima ozbiljne posljedice na javne i privatne institucije, slabi gospodarski rast i sukobljava se s temeljnim interesima najugroženijih socijalnih skupina. Također su obećale uskratiti pribježište korumpiranim dužnosnicima drugih zemalja i surađivati u vraćanju ukradenih fondova. "Tranzicijska iskustva zemalja članica OAS-a kao i demokratski procesi u njima vrijedni su za Hrvatsku", rekao je u telefonskom razgovoru za Hinu veleposlanik Grdešić koji je bio jedan od 60 promatrača na zasjedanju. Na skupu je usvojena i rezolucija o Haitiju u kojoj se navodi da OAS treba preuzeti vodeću ulogu u slučajevima u kojima se krše obećanja organizacije da će braniti demokratski izabrane vlade. OAS je osudio i kršenja ljudskih prava na Haitiju, u Venezueli, Kolumbiji i na Kubi. Za novog glavnog tajnika OAS-a izabran je bivši predsjednik Kostarike Miguel Angel Rodriguez Etcheverria.

SEUL

Novi krug višestranih pregovora o sjevernokorejskom nuklearnom problemu održat će se u Pekingu između 23. i 26. lipnja, objavio je u srijedu južnokorejski ministar vanjskih poslova Ban Ki-Moon. Točan datum odredit će sudionici pregovora - Kina, Rusija, Japan, Sjedinjene Države, Južna i Sjeverna Koreja. Posljednja dva kruga pregovora, održana također u Pekingu prošloga kolovoza i ove veljače, nisu urodila napretkom u rješavanju sjevernokorejske nuklearne krize.

ZAGREB

Potpredsjednica Vlade RH i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor i ministar vanjskih poslova Miomir Žužul nazočit će u ime Vlade pogrebu bivšeg američkog predsjednika Ronalda Reagana, priopćeno je u srijedu iz Banskih dvora. Ronald Reagan, 40. američki predjsednik (1981-1989), preminuo je u subotu u 93. godini. Njegovo će tijelo u srijedu navečer biti prevezeno u Washington i položeno na svečani odar u američkom Kongresu gdje će ga obići svjetski čelnici i američki građani. Državni ispraćaj, prvi u više od 30 godina, bit će priređen u petak u Nacionalnoj katedrali, a na njemu će govoriti i predsjednik Geroge W. Bush. Reaganovo tijelo će zatim biti vraćeno u Simi Valley u Kaliforniji gdje će biti pokopano na privatnoj ceremoniji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙