FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 21 SAT

ZAGREB, 8. lipnja 2004. (Hina) -
ZAGREB, 8. lipnja 2004. (Hina) -

Pregled važnijih događaja

ZAGREB - U modernizaciju hrvatskog pravosuđa, u sklopu danas predstavljenog twinning projekta, EU će kroz program CARDS 2002. do kraja 2005. uložiti četiri milijuna eura, od kojih će se za tri milijuna kupiti informatička oprema za devet hrvatskih sudova. Projekt "Modernizacija pravosuđa - podrška učinkovitijem i modernijem radu hrvatskih sudaca" predstavljen je na zagrebačkom Županijskom sudu, jednom od devet sudova uključenih u projekt. Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt objasnila je da je riječ o prvom twinning projektu namijenjenom pravosuđu, te da je CARDS programom planirano još osam projekata. Ponovila je da je cilj reforme ubrzanje sudskih postupaka, smanjenje zaostataka i usvajanje europskih standarda u sudstvu.

SPLIT - Skupština dioničkog društva "Slobodna Dalmacija" danas je imenovala nove članove Nadzornog odbora te novinske kuće - Ivana Mužića, Rajka Jurina, Hrvoja Španića i Igora Lučića, sukladno vladinu zaključku od 12. ožujka, po kojemu je Hrvatski fond za privatizaciju zadužen da sazove skupštinu. Prema riječima predsjednika Uprave Slobodne Dalmacije Srđana Kovačića na skupštini je na gubitke u prošloj godini upozorio Joško Ivačić predstavnik HFP-a, te poručio kako će u vezi s time od novog NO zatražiti posebnu pozornost. Predsjednik Nezavisnog sindikata Slobodne Dalmacije Ivan Ugrin ustvrdio je kako očekuje da NO smijeni upravu i uredništvo koje drži odgovornim za pad naklade i propadanje te novinske kuće. Predsjednica Sindikata novinara Ljubica Vuko drži, pak, kako je smjena Nadzornog odbora, usred natječaja za prodaju Slobodne Dalmacije, došla neočekivano, te da bi novi NO trebao dovršiti pripreme za prodaju kuće, a ne smjenjivati Upravu i uredništvo.

ZAGREB - Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) opovrgnulo je danas navode iz teksta "Al-Qa'ida u Zagrebu" objavljenog u današnjem tjedniku Globus, po kojima su inozemne obavještajne službe dostavile MUP-u popis 25 državljana arapskih zemalja za koje se sumnja da borave ili prolaze Hrvatskom te da planiraju terorističke akcije na hrvatskom teritoriju. MUP u priopćenju navodi da ne raspolaže bilo kakvim saznanjima o popisu 25 državljana arapskih zemalja za koje bi postojala sumnja da borave, prolaze ili planiraju napade u Hrvatskoj te da međunarodna razmjena podataka ukazuje da Hrvatska nije ugrožena terorizmom.

ZAGREB - Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić u današnjem je razgovoru s ruskim ministrom za poslove civilne zaštite, izvanredne situacije i uklanjanje posljedica elementarnih nepogoda Sergejem Šojguom istaknuo da je u provedbi projekta Družba Adria na prvom mjestu zaštita Jadrana. Ministar Vukelić je naglasio da će se prije nastavka projekta izraditi kvalitetna Studija o zaštiti okoliša, jer je potrebno osigurati potpunu zaštitu Jadranskog mora. Ministar Šojgu predložio je da se, kada dođe vrijeme za javnu raspravu o pitanju zaštite Jadrana, organizira posjet stručne skupine, stručnih udruga i medija jednom od sličnih postrojenja u Rusiji, kako bi se javnost upoznala iz prve ruke u njihove sigurnosne i zaštitne karakteristike.

BJELOVAR - Predsjednik Stjepan Mesić izjavio je danas da je gotova studija o ekološkoj zaštiti okoliša u vezi s projektom Družba Adria i prijevozom nafte Jadranskim morem. Potvrdio je da je s ruskim ministrom za krizna stanja i predsjednikom Međuvladine rusko-hrvatske komisije za gospodarsku suradnju Sergejem Šojguom u ponedjeljak razgovarao i o Družbi Adria te povratu ruskog klirinškog duga Hrvatskoj, u iznosu od 185 milijuna američkih dolara. U vezi naftovoda Družba Adria Mesić je poručio onima koji su protiv terminala u Omišlju, da će naftovod u tom slučaju ići do Trsta, tankeri će ploviti istim morem, a Hrvatska neće imati nikakvog utjecaja na plovidbu i standarde brodova.

ZAGREB - Zajednica udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata potpuno podupire nastojanje ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranke Kosor o reprogamiranju zajmova za samozapošljavanje koje su uzeli nezaposleni branitelji od Hrvatske banke za obnovu i razvoj 1997. "Taj je prijedlog prihvatljiv za zajmoprimce" od kojih je "95 posto u nezavidnu egzistencijalnom položaju jer se, opterećeni zajmovima, nalaze na zavodu za zapošljavanje", priopćila je Zajednica udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata.

ZAGREB - Na Jadranu trenutno boravi 157.295 gostiju, što je za 15 posto manje nego u isto vrijeme lani, podaci su turističkih zajednica koje je danas objavila Hrvatska turistička zajednica (HTZ). Od toga je 149.654 stranih te 7.641 domaći turist. Najveći broj registriranih gostiju, po jučerašnji podacima, boravi na području Istre - njih 66.732, ali je to 20 posto manje nego lani.

VUKOVAR - U organizaciji Centra za istraživanje ratnih zločina u Vukovaru večeras je održana javna tribina o hrvatskim braniteljima i iskustvima u obrani Vukovara 1991. To je početak javnog djelovanja Centra za istraživanje ratnih zločina otvorena za Dan grada Vukovara 3. svibnja. Predsjednik Društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak, ujedno i osnivač Centra, najavio je da će se javne tribine u Centru održavati jednom na mjesec, kako bi se "spoznala potpuna istina o stradanju Hrvata u srpskoj agresiji i svemu što se u Hrvatskoj dogodilo u Domovinskom ratu".

ZADAR - Zadarska policija uhitila je jutros dvojicu muškaraca iz zadarske okolice u dobi od 24 godine, koje osnovano sumnjiči da su noću 15. i 16. ožujka ove godine ušli u kući srpskog povratnika N.J. (73) u Zemuniku Gornjem, te nakon naguravanja s vlasnikom kuće, porazbijali namještaj i uzeli mu mobitel, priopćila je policija. Dvojica muškaraca kazneno su prijavljena i sprovedena istražnom sucu Županijskog suda u Zadru.

ZAGREB - Baletna trupa Croatia, koja djeluje u sklopu Hrvatskog narodnog kazališta, desetu će obljetnicu rada obilježiti baletom "Hamlet" na glazbu Petra Iljiča Čajkovskog, čija će svečana premijera biti 13. lipnja u HNK. Kako je na današnjoj konferenciji za novinare najavio umjetnički voditelj trupe i koreograf tog baleta Svebor Sečak, predstava je osuvremenjeno izdanje koreografskog viđenja Hamleta, predstavljeno jezikom klasičnog baleta. U ulozi Hamleta nastupa Svebor Sečak, Ofelije Tina Vrtar-Stipić, kraljice Gertrude Lydia Mila-Milovac, Laerta Sven Copony, kralja Klaudija Mark Boldin, Polonija Nicolae Vasc, dok duh Hamletova oca pleše Andrej Izmestiev.

SPLIT - Festival novog filma i videa održat će se ove godine od 26. lipnja do 2. srpnja, umjesto u rujnu kao do sada, najavio je na današnjoj konferenciji za novinare direktor toga festivala Branko Karabatić. Prikazat će se 40-ak dugometražnih i 20-ak kratkometražnih filmova te toliko radova u kategoriji novih medija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙