FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BEČ: OBILJEŽEN 70. ROĐENDAN dr. ALOISA MOCKA

BEČ, 8. lipnja 2004. (Hina) - U povodu 70. rođendana bivšeg austrijskogministra vanjskih poslova i potpredsjednika Vlade dr. Aloisa Mocka uaustrijskom Parlamentu u utorak uveče održana je svečanost na kojojje govorio i predsjednik Vlade RH Ivo Sanader u nazočnosti austrijskogdržavnog vrha i drugih austrijskih uglednika.
BEČ, 8. lipnja 2004. (Hina) - U povodu 70. rođendana bivšeg austrijskog ministra vanjskih poslova i potpredsjednika Vlade dr. Aloisa Mocka u austrijskom Parlamentu u utorak uveče održana je svečanost na kojoj je govorio i predsjednik Vlade RH Ivo Sanader u nazočnosti austrijskog državnog vrha i drugih austrijskih uglednika.

U prigodnim govorima podsjetilo se na Mockov život i politički rad, njegov angažman za Europu i njeno proširenje Europe , što je i Austriju odvelo u Europsku uniju, o nesebičnoj potpori Hrvatskoj, koju je, kako je naglasio austrijski savezni kancelar Wolfgang Schuessel, dr. Mock podupirao i savjetom i zauzimanjem za donošenje važnih odluka.

Hrvatski premijer Ivo Sanader prenio je čestitke nekoliko milijuna Hrvata koji dr. Mocka smatraju velikim prijateljem. Sanader je rekao da Hrvatska uskoro očekuje da Europsko vijeće donese pozitivnu odluku o statusu kandidata i datumu za početak pregovora Hrvatske s EU.

"Riječ je o čovjeku koji je sigurno zadužio Hrvatsku jer nije riječ samo o austrijskom političaru nego europskom koji je onda kada je trebalo razumijeti šire odnose u našem dijelu Europe to razumio i vodio diplomatsku bitku za međunarodno priznanje Hrvatske", rekao je hrvatski premijer.

"Za sve što je učinio, ostaje sigurno u hrvatskoj novijoj povijesti jedan od važnih međunarodnih političara, rekao bih državnika koji je pomogao Hrvatskoj kad joj je bilo najteže", rekao je Sanader.

Austrijski predsjednik dr. Thomas Klestil kazao je da se Alois Mock zauzimao za Europu bez podjele na istočnu i zapadnu, za ujedinjenu Europu- zajedničku kuću svih Europljana.

Zahvaljujući na čestitkama i lijepim riječima dr. Alois Mock kazao je da ujedinjenje Europe vidi kao jedinstvenu prigodu za njezin daljnji razvitak. Naglasio je da je najvažnije postići demokraciju, toleranciju i spremnost na kompromise, te da posebno treba jačati kulturu dijaloga, ne samo unutar granica nego i izvan granica države.

Na kraju je predsjednik Kluba zastupnika Narodne stranke u austrijskom Parlamentu Vilhelm Molterer, zahvalivši Mocku za sve što je učinio za Austriju i za druge države, rekao da je današnja svečanost odavanje priznanja i poštovanja za životno djelo dr. Aloisa Mocka, koji je bio i ostao uzor mnogim generacijama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙