FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osječki HEP ne bježi od odgovornosti za srušeno gnijezdo biljskih roda

BILJE, 7. lipnja 2004. (Hina) - Direktor osječkog HEP-a DamirKaravidović kazao je danas u Bilju kako HEP ne bježi od svojeodgovornosti za srušeno gnijezdo biljskih roda i smrti triju mladihroda, koje su stradale prošli tjedan kad su kooperanti HEP-apremještali stari električni vod.
BILJE, 7. lipnja 2004. (Hina) - Direktor osječkog HEP-a Damir Karavidović kazao je danas u Bilju kako HEP ne bježi od svoje odgovornosti za srušeno gnijezdo biljskih roda i smrti triju mladih roda, koje su stradale prošli tjedan kad su kooperanti HEP-a premještali stari električni vod.

Karavidović je u pratnji inspektora zaštite prirode Ministarstva kulture Željka Vukovića, potpredsjednika biljske općine Željka Miškovića i predsjednika osječke Udruge "Život" Davorka Feila posjetio mjesto gdje je srušeno gnijezdo i zatrpane tri mlade rode (u petak su otkopane i prenesene u Veterinarsku stanicu u Bilju) te mjesto gdje na drvetu pred općinskom zgradom u Bilju rode prave novo gnijezdo.

"Jako nam je žao što se to dogodilo jer se upravo mi brinemo za premještaj 53 gnijezda bijelih roda s električnih stupova u Osječko-baranjskoj županiji, za što smo ove godine izdvojili sto tisuća kuna", kazao je Karavidović. Dodao je kako su danas obavili očevid zajedno s izvođačima radova te s inženjerom iz HEP-a za nadzor radova i inspektorom Vukovićem, te utvrdili da su inženjeri krivo procijenili da će gnijezdo izdržati kad budu prerezane četiri žice na dalekovodu. Radujemo se što rode prave novo gnijezdo i nadamo se da će biti i prinova", rekao je Karavidović.

Inspektor Vuković je izjavio kako će podnijeti prekršajnu prijavu protiv osječkog HEP-a i odgovornih osoba za "teško djelo uništavanja zaštićenih bijelih roda". Odšteta za jednu rodu je 14.400 kuna, što je oko 50.000 kuna, rekao je Vuković. Na žalost, srušeno gnijezdo i stradale mlade rode ne mogu se nadoknaditi novčano, dodao je.

Potpredsjednik biljske općine Željko Mišković rekao je kako su Biljani ogorčeni što je srušeno gnijezdo i što su tada stradale tri mlade rode, jer je to jedino gnijezdo roda u Bilju koje je "čak 60 godina bilo prepoznatljivi znak mjesta". Kad smo se vratili iz progonstva, rekao je, dočekale su nas rode i zato nam je posebno drago što sada roditeljski par stradalih roda pravi novo gnijezdo. Zanimljivo ih je promatrati jer šiblje i građu od kojega je izgrađeno srušeno gnijezdo sada prenose i ugrađuju u novo gnijezdo koje prave na drvetu pred općinskom zgradom koja se nalazi na samu ulazu u Bilje, ispričao je Mišković.

Biljani su izrazili nadu da će rode ponovno dobiti mlade, a ako ne budu dostatno snažne za jesenski odlazak u daleku Afriku, rekli su kako će tražiti sponzore za njihovu skrb dok ne ojačaju i možda nagodinu prezime u toplim krajevima.

Na žalost, upravo dok je ekipa obilazila Bilje, direktoru Karavidoviću je javljeno kako se i u Sarvašu s električnog stupa izvan uporabe srušilo gnijezdo i poginula još jedna mlada roda. Uzrok rušenju gnijezda najvjerojatnije je obilna kiša i olujno nevrijeme koje je često zadnjih dana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙