FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bilje: smrtno stradale tri male rode

BILJE, 4. lipnja 2004. (Hina) - Jedino gnijezdo bijelih roda u Bilju,staro 60 godina, srušeno je prilikom HEP-ovih radova na premještanjustarog dalekovoda, a tom su prilikom tri male rode smrtno stradalenakon što je srušeno gnijezdo palo na njih, doznaje se od DavorkaFeila, predsjednika Udruge "Život" Osijek, koja se bavi zaštitomživotinja.
BILJE, 4. lipnja 2004. (Hina) - Jedino gnijezdo bijelih roda u Bilju, staro 60 godina, srušeno je prilikom HEP-ovih radova na premještanju starog dalekovoda, a tom su prilikom tri male rode smrtno stradale nakon što je srušeno gnijezdo palo na njih, doznaje se od Davorka Feila, predsjednika Udruge "Život" Osijek, koja se bavi zaštitom životinja.

Po njegovim riječima, riječ je o "nemaru koji je prouzročio veliku štetu, ne samo materijalnu koja, prema procjeni inspektora zaštite prirode iznosi oko 20 tisuća kuna, nego i šteti nanesenoj toj zaštićenoj vrsti ptica".

O događaju su nas obavijestili mještani Bilja, koji su nam pokazali i mjesto gdje su rode pokopane, te smo ih danas iskopali i odnijeli u Veterinarsku stanicu Darda, rekao je Feil.

"Nedopustiva je tolika nebriga HEP-a koji tvrdi da su radove obavljali kooperanti", kazao je Feil dodavši kako to i "nije važno jer je HEP investitor i morao je voditi brigu o zaštiti roda".

Budući da su roditelji ubijenih roda "sada uspaničeni i kruže oko mjesta gdje im je donedavno bilo gnijezdo, treba ga pod hitno ponovno negdje u blizini postaviti", kazao je.

Cijeli događaj iznenađuje jer su nedavno Ministarstvo kulture i HEP potpisali sporazum o zaštiti bijelih roda i njihovih gnijezda prilikom obavljanja radova na stupovima gdje su rode napravile gnijezdo, rekao je Feil. Sve smo fotografirali, te zabilježili izjave svjedoka o tijeku uništavanja gnijezda i smrti malih roda, dodao je.

Inspektor zaštite prirode Ministarstva kulture Željko Vuković kazao je kako će nakon što obavi očevid poduzeti zakonske sankcije protiv odgovornih za "tako teško djelo uništavanja zaštićenih bijelih roda". Osječki zeleni također su najoštrije osudili "smrt malih roda i rušenje gnijezda".

Bijela roda (Ciconia ciconia) u Hrvatskoj nastanjuje nizinske predjele, od Hrvatskog zagorje do Baranje. U Hrvatskoj se gnijezdi oko 1500 parova, a najbrojnija populacija nalazi se na području srednje Posavine, gdje ima oko 500 parova. Ugrožena je zbog smanjenja površina vlažnih livada, polja i pašnjaka, isušivanja močvara i intenziviranja poljoprivrede.

Hrvatska elektroprivreda (HEP) i Ministarstvo kulture prije dva su tjedna sklopili Sporazum o suradnji u zaštiti bijelih roda kojim se omogućava gniježdenje tih ptica na stupovima električne mreže te siguran rad električara. Kako je rečeno prilikom potpisivanja, primjeri takve suradnje rijetki su u europskim, pa i svjetskim razmjerima.

Bijele rode često izrađuju gnijezda na električnim stupovima, a kako su ona vrlo velika i teška (po podacima ornitologa i do 700 kilograma), otežavaju pristup djelatnicima HEP-a koji rade na održavanju mreže. K tomu, postoji i opasnost od strujnog udara za djelatnike, ali i za rode. Uprava za zaštitu prirode Ministarstva kulture, u suradnji sa Zavodom za ornitologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, razradila je način sigurnog gniježdenja bijelih roda na električnim stupovima. Riječ je o nosačima gnijezda, konstrukcijama pomoću kojih se gnijezda pričvršćuju iznad vrhova stupova i električnih vodova, čime su rode osigurane od strujnog udara, a električarima se omogućuje pristup izolatorima na vrhovima stupova. Nije li moguće koje gnijezdo podići na ovaj način, HEP će ga premjestiti na najbližu pogodnu lokaciju, uz dopuštenje Uprave za zaštitu prirode, rečeno je na potpisivanju ugovora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙