FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15.30 sati

ZAGREB, 6. lipnja 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti do 15.30sati
ZAGREB, 6. lipnja 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti do 15.30 sati

ĐAKOVO - U spomen na šest milijuna žrtava holokausta, među kojima je i 600 Židova koji su umrli u radnom logoru u Đakovu, danas je na đakovačkome Židovskome groblju održana tradicionalna komemoracija. Žrtava holokausta prisjetili su se mnogi pripadnici židovskih općina iz Osijeka, Zagreba, Beograda i Sarajeva, među kojima je bilo i nekoliko preživjelih logoraša đakovačkog logora, kroz koji je od godine 1941. do 1942. prošlo oko 2000 Židova, mahom iz BiH. Mnogima od njih đakovački logor bio je samo prva postaja na putu do zloglasnih logora smrti poput Auschwitza. U spomen na žrtve holokausta govorio je predsjednik osječke Židovske općine Darko Fischer. On je istaknuo da je holokaust najveće zlo u ljudskoj povijesti koje se više nikada ne smije dogoditi.

ZAGREB - Međimurci danas u Zagrebu ugošćuju Zagrepčane na 9. međimurskom prošćenju, koje na Trgu Francuske Republike organizira Zavičajni klub "Međimurje". Veselici se danas pridružila i zagrebačka gradonačelnica Vlasta Pavić, koja je podsjetila okupljene da je to prošćenje već svojevrsna tradicija Zagreba. Osim kulinarske ponude, organizatori su upriličili i bogat kulturno-umjetnički program. Pokrovitelji 9. međimurskog prošćenja su Ministarstvo kulture, Međimurska županija, grad Zagreb, Čakovec, Prelog, općina Kotoriba i turističke zajednice Međimurske županije.

BILJE - Par bijelih roda, kojemu je proteklog tjedna pri premještanju dalekovodnog stupa srušeno gnijezdo i ubijena tri ptića, gradi novo gnijezdo na stablu na samom ulazu u Bilje. Gnijezdo koje je tijekom HEP-ovih radova nepažnjom srušeno s dalekovodnog stupa, i koje je palo na tri male rode, bilo je staro 60 godina, a inspektor zaštite prirode Ministarstva kulture najavio je kazne protiv odgovornih osoba jer su bijele rode zaštićena vrsta. Da su rode jučer, na radost stanovnika Bilja, počele praviti novo gnijezdo, danas je Hinu izvijestio potpredsjednik Općinskog vijeća Željko Mišković. Sudeći po užurbanosti kojom rode od ranog jutra skupljanju "građevinski materijal" za gnijezdo na stablu, vjerujemo da će opet imati mlade, rekao je Mišković. Premda su u petak radnici HEP-a postavili novi električni stup s nosačem za gnijezdo, rode ga nisu prihvatile, nego su se odlučile za drvo, rekao je Mišković.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙