FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HEP: PRIVREMENO SMANJENA SIGURNOST NAPAJANJA ELEKTRIČNOM ENERGIJOM

ZAGREB, 1. lipnja 2004. (Hina) - Zbog priprema za pokusni radtrafostanica Ernestinovo i Žerjavinec sljedećih pet dana bit ćesmanjena sigurnost elektroenergetskog sustava, ali se ne očekujeprekid napajanja električnom energijom, izvijestili su danas izHrvatske elektroprivrede (HEP).
ZAGREB, 1. lipnja 2004. (Hina) - Zbog priprema za pokusni rad trafostanica Ernestinovo i Žerjavinec sljedećih pet dana bit će smanjena sigurnost elektroenergetskog sustava, ali se ne očekuje prekid napajanja električnom energijom, izvijestili su danas iz Hrvatske elektroprivrede (HEP).

Iz HEP-a podsjećaju da su završnim radovima i ispitivanjima počele pripreme za pokusni rad obnovljene 400/110 kilovoltne (kV) TS Ernestinovo, kod Osijeka, i novoizgrađene 400/220/110 kV TS Žerjavinec, kod Zagreba, te obnovljenih i dograđenih dalekovoda.

Postupak priprema za pokusni rad tih objekata zahtijeva povremeno isključivanje pojedinih postojećih dalekovoda i trafostanica u hrvatskom elektroenergetskom sustavu, što će na nekim područjima otežati mogućnost alternativnog napajanja, kakvo je inače osigurano u normalnim pogonskim okolnostima. Stoga će slijedećih pet dana biti smanjena sigurnost elektroenergetskog sustava, priopćeno je iz HEP-a.

Ipak, zahvaljujući dobroj pripremi i pozornom izvođenju radova i ispitivanja, u HEP-u ne očekuju prekide napajanja električnom energijom.

Obnovu u ratu potpuno uništene i opljačkane TS Ernestivno, te izgradnju TS Žerjavinec HEP je započeo u ožujku 2002. Izgradnja tih velikih objekata za prijenos povećat će sigurnost opskrbe električnom energijom Zagreba, sjeverozapadne Hrvatske, te posebno Slavonije, koja se još uvijek djelomično napaja preko privremenog dalekovoda izgrađenog u vrijeme rata. Puštanjem u pogon tih objekata omogućit će se i ponovno povezivanje čitavog područja UCTE (zajednički europski sustav prijenosa električne energije) koje obuhvaća čitavu kontinentalnu Europu, podsjećaju iz HEP-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙