FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bilje: rode prave novo gnijezdo

BILJE, 6. lipnja 2004. (Hina) - Par bijelih roda, kojemu je proteklogtjedna pri premještanju dalekovodnog stupa srušeno gnijezdo i ubijenatri ptića, gradi novo gnijezdo na stablu na samom ulazu u Bilje.
BILJE, 6. lipnja 2004. (Hina) - Par bijelih roda, kojemu je proteklog tjedna pri premještanju dalekovodnog stupa srušeno gnijezdo i ubijena tri ptića, gradi novo gnijezdo na stablu na samom ulazu u Bilje.

Gnijezdo koje je tijekom HEP-ovih radova nepažnjom srušeno s dalekovodnog stupa, i koje je palo na tri male rode, bilo je staro 60 godina, a inspektor zaštite prirode Ministarstva kulture najavio je kazne protiv odgovornih osoba jer su bijele rode zaštićena vrsta.

Da su rode jučer, na radost stanovnika Bilja, počele praviti novo gnijezdo, danas je Hinu izvijestio potpredsjednik Općinskog vijeća Željko Mišković.

Sudeći po užurbanosti kojom rode od ranog jutra skupljanju "građevinski materijal" za gnijezdo na stablu, vjerujemo da će opet imati mlade, rekao je Mišković, dodajući kako to raduje stanovnike Bilja, koji su staro gnijezdo doživljavali kao svoj zaštitni znak.

Premda su u petak, nakon što smo obavijestili inspektora zaštite prirode, policiju i mnoge druge o tome što se dogodilo, radnici HEP-a postavili novi električni stup s nosačem za gnijezdo, rode ga nisu prihvatile, nego su se odlučile za stablo, rekao je Mišković.

Davorko Feil, predsjednik osječke Udruge za zaštitu životinja "Život", također vjeruje da će bijele rode imati pomladak, "što raduje sve ljubitelje tih zaštićenih ptica".

U Hrvatskoj se gnijezdi oko 1500 parova bijele rode (Ciconia ciconia), a svoja gnijezda, vrlo velika i teška, često prave na električnim stupovima, što je opasno i za njih i za električare. Zato su Hrvatska elektroprivreda (HEP) i Ministarstvo kulture prije dva tjedna potpisali Sporazum o suradnji u zaštiti bijelih roda, po kojem će se tim pticama omogućiti da se gnijezde na posebnim nosačima na stupovima, a električarima istodobno siguran pristup.

Potpredsjednik biljskog Općinskog vijeća istaknuo je da su svi stanovnici Bilja bili ogorčeni "nemarom onih koji su izvodili radove, a to su kooperanti HEP-a".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙