FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

POVEĆAN BROJ GRIZLIJA U SAD-U

WASHINGTON, 31. svibnja 2004. (Hina/Dpa) - Farmeri i političari izzapadnog dijela Sjedinjenih američkih država zalažu se da se grizlimedvjedi maknu s popisa zaštićenih vrsta i tvrde da se njihov brojpovećao, izvijestio je Washington Post.
WASHINGTON, 31. svibnja 2004. (Hina/Dpa) - Farmeri i političari iz zapadnog dijela Sjedinjenih američkih država zalažu se da se grizli medvjedi maknu s popisa zaštićenih vrsta i tvrde da se njihov broj povećao, izvijestio je Washington Post.

Od 1975 kada je u SAD-u izuzevši Aljasku, grizlija bilo manje od 200, broj tih životinja popeo se na 1.200. No, taj je broj i dalje malen u usporedbi s 50 tisuća grizli medvjeda, koji su na divljem zapadu živjeli u 19. stoljeću.

Na Aljasci, koja je odvojena od ostalih saveznih država i danas živi oko 35 tisuća grizlija. U Kanadi i na Aljasci oni nisu zaštićeni i može ih se loviti uz posebne dozvole.

Grizli teži 350 kilograma, a naraste i do 2,5 metra. Najveća skupina te vrste medvjeda, van Aljaske, živi u nacionalnom parku Yellowstone u državi Wyoming, gdje ih ima između 500 i 550.

Hrane se bobicama, korijenjem i drugim plodovima, ali i većim glodavcima.

Farmeri u Wyomingu žale se da su grizliju prošle godine pojeli 92 telića, 29 janjaca, 11 krava i vola.

Zaštitnici okoliša se boje da je još prerano za uklanjanje tih mjedvjeda s liste zaštićenih životinja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙