FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HAŠKI SUD OPTUŽIO MIRKA NORCA ZA RATNE ZLOČINE

DEN HAAG, 25. svibnja 2004. (Hina) - Haški sud objavio je u utorak daje optužio hrvatskog generala Mirka Norca za zločine protivčovječnosti i povrede ratnog prava i običaja počinjene tijekomoperacije Medački džep u rujnu 1993. godine nad srpskim stanovništvom.
DEN HAAG, 25. svibnja 2004. (Hina) - Haški sud objavio je u utorak da je optužio hrvatskog generala Mirka Norca za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja počinjene tijekom operacije Medački džep u rujnu 1993. godine nad srpskim stanovništvom.

Optužen je po individualnoj i zapovjednoj odgovornosti. Optužnicu je potvrdio 20. svibnja kineski sudac Liu Daqun (Daćun). Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte zatražit će od Haškog suda da prepusti Hrvatskoj suđenje hrvatskim generalima Mirku Norcu i Rahimu Ademiju za zločine počinjene tijekom operacije Medački džep, kazala je u utorak za Hinu njezina glasnogovornica Florence Hartmann.#L#

"Tužiteljica će tražiti od haških sudaca pokretanje postupka temeljem članka 11 bis Pravila o postupku i dokazima da se predmet prepusti Hrvatskoj", rekla je u telefonskom razgovoru iz Haaga Hartmann.

Ukoliko Haški sud donese takvu odluku to bi bio prvi slučaj prepuštanja haške optužnice pravosuđu neke druge zemlje.

Hartmann je dodala kako će prije toga tužiteljica od sudaca zatražiti objedinjavanje optužnica protiv Norca i Ademija, koji je 2001. također optužen za zločine u Medačkom džepu.

Hartmann je kazala kako Del Ponte sljedećeg tjedna neće donijeti sa sobom optužnicu protiv Norca već će ona biti redovnim putem proslijeđena hrvatskim vlastima kako bi se ona uručila optuženom generalu.

Napomenula je kako optužnicu ne prati i nalog za uhićenjem.

Upitana o mogućnosti da se Norac u Hrvatskoj izjasni o krivnji po haškoj optužnici Hartmann je kazala kako odluku o načinu izjašnjavanja donose suci a ne haško tužiteljstvo.

Glasnogovornica haške tužiteljice kazala je kako je ovom optužnicom haško tužiteljstvo zaključilo predmet "Medački džep".

Hartmann je kazala kako je planirani odlazak glavne haške tužiteljice u Rijeku, gdje se vodilo suđenje generalu Norcu za zločine na području Gospića u 1991. godini, koincidencija jer tužiteljstvo nije znalo da će nadležni haški sudac potvrditi optužnicu protiv Norca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙